СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg
27.02.2017 понеделник

Безплатни прегледи с ехография за бебета и деца в ДКЦ „Софиямед“

Безплатни прегледи с ехография за бебета и деца в ДКЦ „Софиямед“   Безплатни прегледи с ехография за бебета и деца в ДКЦ „Софиямед“   Безплатни прегледи с ехография за бебета и деца в ДКЦ „Софиямед“
Безплатни прегледи с ехография за бебета и деца в ДКЦ „Софиямед“

На 2 –ри март (четвъртък) и 7-ми март (вторник) от 10:30 до 12:30 часа детският нефролог и педиатър д-р Татяна Цанова ще извършва безплатни консултативни прегледи с ехографско изследване на отделителната система при бебета и деца. Консултативните прегледи ще се извършват в ДКЦ „Софиямед“ с предварително записване на тел. 0700 31 051.


„Профилактичният преглед с ехографско изследване на отделителната система се препоръчва и е желателен да се извърши при всички деца, независимо дали имат оплаквания. Ултразвуковият преглед е напълно безвреден, при нужда от проследяване може да се повтаря многократно и носи голяма информативна стойност за структурни отклонения от страна на отделителната система. Посредством изследването могат да се открият отклонения (аномалии) в размера, в местоположението, в структурата на бъбрека, да се намери разширено легенче с или без разширен уретер, да се видят кисти, както и отлагане на калциеви соли в бъбрека (нефрокалциноза). Затова съветвам родителите да не пропускат да извършат и този профилактичен преглед, който от 2013г. се извършва задължително по програма „Детско здравеопазване““, коментира д-р Татяна Цанова, детски нефролог в ДКЦ „Софиямед“.


Ехографското изследване трябва да се направи на 6м. възраст и е съпътствано с препоръки за оптимален прием на течности и осигуряване на редовна дефекация. Дават се съвети за рано отстраняване на еднократните пелени и създаване на навици за ходене на гърне. Във връзка с честите фалшиво положителни резултати при изследване на урина, д-р Цанова съветва родителите да обърнат специално внимание на подготовката за вземане на пробата (след задължителен тоалет). Родителите са тези, които носят отговорност за здравето на своите деца. Профилактичните прегледи не трябва да се пренебрегват. Профилактиката на заболяванията на отделителната система започва още пренатално с ултразвуков преглед при акушер-гинеколога и трябва да продължи  след кърмаческа възраст.

Снимка:Интернет