EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

При съмнение за злокачествен възел на щитовидната жлеза не отлагайте операцията

При съмнение за злокачествен възел на щитовидната жлеза не отлагайте операцията

Проблемите при зачеване може да са свързани с тиреоидна дисфункция



в. Телеграф

16.9.2015



- Д-р Терзиева, малко хора знаят, че много заболявания се дължат на проблеми с хормоните на щитовидната жлеза. Кой са най-честите сред тях?



- Щитовидната жлеза е един от основните регулатори на метаболизма и промените в нейната функция или морфология водят до значителни здравни проблеми. Произведените в щитовидната жлеза хормони влияят на организма като цяло, но прицелни органи са сърдечно-съдовата система, централната нервна система, гастроинтестиналния тракт и др. Според съществуващите данни около 10% от възрастното население е с тирео идна дисфункция, като 8-9% са с намаленото производс тво на хормони т.е. хипоти реоидизъм., а с хипертиреоидизъм (свръхпроизводство на тиреоидни хормони) са само 1-2%.Честа изява на тиреоидните заболявания е аритмията, артериалната хипертония, безсънието и др. Понякога стерилитетът, проблемите при забременяване както и спонтанните аборти са също свързани с ни вото на хормони, които се секретират от щитовидната жлеза. Именно затова извърш ването на редовни профилактични прегледи е от съществено значение.



- Има ли рискови фактори, способстващи за развитието на тиреоидна дисфункция?



- Рискови фактори за развитие на тиреоидна дисфункция са: генетични фактори, резекция на щитовидната жлеза, ендемични райони, психически стрес и др. Предвид честотата на тиреоидната патология е необходимо активно скрининг проследяване на всички рискови групи с оглед ранна диагностика и навременно лечение. В ендокринологичното отделение към УМБАЛ "Софиямед" разполагаме с необходимата лаборатория и апаратура за цялостна оценка на функцията и структурата на щитовидната жлеза.



Лекуваме пациенти с хипер- и хипотиреоидизъм, с тиреоидит на Хашимото, нодозна струма (възли на щитовидната жлеза) и др. Целта ни е ранна диагноза и навременно лечение на тиреоидната патология. Разбира се, в отделението лекуваме и пациенти със захарен диабет," както и с други ендокринни нарушения.



- Как да разберем, че може да имаме възли на щитовидната жлеза, съществува ли някаква специфична симптоматика?



- Възлите на щитовидната жлеза могат да бъдат с различни размери - от няколко мм до значима големина. Когато са много малки, те може да се пропуснат дори и при палпация (опипване) на жлезата, а когато са със значими размери, се забелязват от пациентите. В повечето случаи възлите протичат безсимптомно. Оплакванията се появяват сравнително рядко - при промяна на функцията на жлезата (сърцебине, отслабване на тегло, изпотяване, нервност) или при прояви на компресия на трахеята (чувство за затруднено дишане/или хранопровода) затруднения при гълтането. Лошото е, че карциномът на щитовидната жлеза например обикновено не дава някаква специфична симптоматика. Затова най-сигурният и безопасен метод за диагностика на това заболяване е ехографията, но макар и рядко, може да се наложи и КТ изследване. При ехограсхко диагностициране на възлите на щитовидната жлеза поведението в бъдеще се решава от ендокринолога. Задължително при всички пациенти се изследват и тиреоидните хормони. При необходимост, когато при ехографското проследяване се установят възли и има съмнение за неоплазма (възел, с бързо нарастване и неравни очертания и т.н.) се провежда и тънкоиглена аспирационна биопсия. Съвременният консенсус за терапевтичното поведение при възли на щитовидната жлеза е оперативното им отстраняване, разбира се, при съответните индикации. Решението за оперативно лечение се взима от ендокринолог и ендокринен хирург след преценка на резултатите от проведените лабораторни и ехографски изследвания. Пациентите трябва да знаят, че здравни проблеми могат да се явят дори при запазена функция, но променена структура на жлезата. Поради това за цялостна преценка на състоянието на жлезата е задължително изследването с ехография чрез него се оценява морфологията на жлезата, състоянието на паренхима, наличието на възли или кисти, възпалителни процеси.



- Всеки възел ли потенциално може да е злокачествен?



- Наличието на възли в щитовидната жлеза не означава непременно злокачествен процес. В по-голям процент от случаите се касае за доброкачествени образувания. Преценката за характера на нодулите е отговорност на ендокринолога и може да бъде направена след провеждане на необходимите изследвания. Трябва да се има предвид, че оперативно отстраняване на възлите се налага често и без да се касае за карцином на щитовидната жлеза. С оглед на това е необходим периодичен контрол (ехограцЪски и хормонален), особено при пациенти с повишен риск.



- Ако все пак се наложи операция, която изисква пълно или частично премахване на щитовидната жлеза, какво да правят пациентите след това?



- Пациентите, преминали оперативно лечение, следва да са под контрола на ендокринолог, особено ако е отстранена по-голяма част от жлезата. Необходимо е преди всичко провеждането на контролни хормонални изследвания, с оглед евентуална нужда от заместително лечение с медикаменти и задължително ехографски контрол на 6 месеца.



Оперираме ги по най-съвременните методи



В болница "Софиямед" оперативното премахване на възли на щитовидната жлеза се осъществява по найсъвременните хирургични методи. Лечебното заведение е оборудвано с най-високия клас апаратура за осъществяването на тези операции, а използваните техники позволяват по-добри козметични и функционални резултати,както и по-бързото възстановяване на пациентите. При гранични състояния препоръчително е биопсията с гефрир (бързо изследване под микроскоп). Важно е пациентите да знаят, че ранното оперативно лечение на неоплазмите на щитовидната жлеза (т.нар. карциноми инсито) е препоръчително.