EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Калций и витамин D за профилактика и лечение на остеопорозa

Д-р Любомир Маринчев, завеждащ отделение по ревматология в УМБАЛ "СОФИЯМЕД":

Калций и витамин D за профилактика и лечение на остеопорозa



в. Телеграф Стр. 27

12.3.2016



Остеопорозата е системно скелетно заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроструктура на костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костта и риск от фрактури.

Определянето на фазата на развитие на заболяването се извършва чрез измерване на костната минерална плътност, което се нарича дензитометрия (DXA). Изследването се основава на измерените стойности на костната минерална плътност, но не дава информация за микроструктурата на костта. Тъй като костната здравина намалява в резултат на промени в костната плътност и/или промени в микроструктурата на костта, рискът от фрактури се увеличава.

Развитие

"При мъжете и жените от всички раси костната маса се увеличава с възрастта до 30 години, след което започва да намалява. След менопауза бързото намаляване на естрогеновите нива може да доведе до бързо намаляване на костната минерална плътност (КМП) с 1-3% на година в продължение на 10 години, последвано от бавно намаляване на КМП. Мъжете имат по-висока костна маса от жените и костната загуба е в по-слаба степен от тази на женския пол", казва д-р Любомир Маринчев, завеждащ отделение по ревматология в УМБАЛ "Софиямед". Специалистът отбелязва, че 99% от общия калций в човешкото тяло се намира в костите. Малко количество циркулира извън костта и играе ключова роля за мускулната и нервната функция.

"Понижаването на серумния калций води до увеличено костно разграждане. Чревната калциева абсорбция е запазена, когато нивото на витамин D3 е нормално. Пет до 10 минути излагане на слънце води до продукция на 3000 единици витамин D в организма. Така че достатъчният прием на калций и витамин D намалява рискът от фрактури с 25%", уточнява ревматологът.

За калциевата обмяна в организма ключова роля има пратхормонът. При физиологично ниво той увеличава костната резорбция и на ниво чревна лигавица стимулира абсорбцията на калций. При фармакологични нива хормонът стимулира остеобластите и костното образуване. Ниското ниво на витамин D води до вторично повишаване на паратироидния хормон и увеличава костната резорбция. За развитие на остеопорозата роля имат и естрогените, потискащи костното разграждане. Намаляването им в периода на менопауза води до бързо намаляване на КМП. Тестостеронът също има отношение към развитието на заболяването. Той стимулира остеобластите и костообразуването. Мъже, които са на тестостерон потискащо лечение, може да имат над 4% загуба на КМП за година.

Рискови фактори

Специалистите разделят рисковите фактори на два - променливи и непроменливи. Сред непроменливите са генетичният профил, анамнеза за фрактури у роднини от първа линия, женски пол, при който рискът от фрактури е 2 пъти по-чест от този при мъжете, както и напреднала възраст. Рискът от бедрена фрактура се удвоява на всеки пет години след 70-годишна възраст. При кавказката раса има два пъти по-голям риск от фрактури в сравнение с черната. Променливите рискови фактори включват тютюнопушене, ниско телесно тегло (57.6 кг при жени и 69.9 кг при мъже), нисък индекс на телесно тегло ( < 20 за жени и < 25 за мъже), нисък прием на калций и витамин D. Рисков фактор е и приемът на голямо количество алкохол, повтарящи се падания, слаба физическа активност, естрогенен дефицит, ранна менопауза или хирургическа менопауза, наличие на различни заболявания - анорексия, хронични чернодробни болести, целиакия, хиперпаратиреоидизъм, хипертиреоидизъм, мъжки хипогонадизъм, ревматоиден артрит, бъбречна недостатъчност, дефицит на витамин Д (остеомалация), бъбречна хиперкалциурия.

Рискови фактори за фрактури от развитие на остеопороза могат да се дължат на ниската КМП, предхождаща фрактура при минимална травма след 50-годишна възраст, семейна анамнеза за остеопороза - счупвания на бедрена шийка при минимална травма у сестри, майки и бащи след 50-годишна възраст.

Профилактика и лечение

Преди започване на лечение е необходимо да се изследва калциево-фосфорната обмяна."Серумното ниво на калция обикновено е нормално при болни от остеопороза, но може да бъде повишено при други костни заболявания (миелом, други карциноми с метастази). Дефицитът на 25-хидрокси витамин D3 води до намалена калциева абсорбция. Дефицитът на витамин D е много чест при възрастни болни. Кръвната картина има значение при вторична остеопороза", казва д-р Маринчев.

Препоръки

Националната фондация по остеопороза препоръчва ежедневен прием на калций и подчертава, че витамин Д играе ключова роля при резорбцията на калций в чревната лигавица. Ниските серумни нива стимулират синтеза на паратхормон, което води до вторичен хиперпаратиреоидизъм, остеопения и остеопороза.

"Витамин D може да се набави по няколко начина - чрез излагане на слънце около 15 минути два-три дни в седмицата и чрез храна. Богати на витамина са сьомгата, риба тон, сардини, рибеното масло. Употребата на слънцезащитни фактори значително намалява продукцията на витамин D 3 с 99% при използване на фактор 15 и 92.5% при фактор 8. Проследяването на серумното ниво на витамин D3 е важно в хода на лечението на остеопорозата", казва ревматологът.