EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Тежест в дясното подребрие след мазна храна може да е от жлъчката

в. 24 часа
20.12.2013
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2670448


Д-р Пламен Петров, завеждащ отделението по гастроентерология в МБАЛ "Софиямед":

- Д-р Петров, на какво се дължи традиционното увеличаване на броя на пациентите ви по празниците?

- С настъпването на коледните и новогодишните празници няма как да не си отрупаме масите повече от обикновено - такива са традициите и народопсихологията. За повечето хора солидните почерпки не са значим проблем - малко тежест, разкопчано копче, нищо повече. Преяждането обаче не е толкова безобидно при онези, които имат заболяване. Прехранването може да провокира ред страдания, включително и такива, изискващи спешна медицинска помощ. Именно по време на празниците се увеличава броят на пациентите с оплаквания като болки в коремната област, повръщане, запек, диария. Характерно е обострянето и на хроничните и холециститнте (жлъчни) кризи, гастрити, рефлукс-езофагити.

- До какво може да доведе преяждането?

- При обилната вечеря или обяд най-честите оплаквания са подуване на корема, тежест, ограничаване на пълния дихателен обем, гадене, дори повръщане. Повишеното газообразуване при преяждането е съвсем нормално, имайки предвид обема на консумираното в кратък период количество. Ферментационните процеси, които настъпват, причиняват метеоризъм. Допълнително газираните напитки и алкохолът, особено виното, също имат такъв ефект. При обилен прием на храна, най-вече на мазнини, изпразването на стомаха е забавено. Ако нормално той се изпразва от 1 до 3 часа в зависимост от храната, при прекаляване това може да отнеме 8-12 часа. Забавя се и процесът на смилане на храната в чревния тракт. Към коктейла от ензими и жлъчка, необходими за храносмилането, също има повишени изисквания. Чисто рефлекторно самото разтягане на стомаха предизвиква гадене, понякога и повръщане. Често оплакване след по-обилно хранене са също киселините, паренето и болката зад гръдната кост. Мазните храни, но също и тези, богати на белтъци, по ендокринен път водят до изпразване на жлъчния мехур, чието съдържание е така необходимо за храносмилането. При наличие на жлъчно-каменна болест, особено при по-малки размери на камъните, някои от тях могат да "тръгнат" по жлъчните пътища и да предизвикат т.нар. жлъчна криза. Друго тежко състояние, възникващо при жлъчно-каменна болест, е острият панкреатит. Тъй като пътищата на жлъчните и панкреасните канали се свързват, то заклещването на камък в общия участък може да обуслови връщане на панкреасен сок и жлъчка към задстомашната жлеза под повишено налягане и да предизвика сериозно възпаление. Остър панкреатит може да настъпи и при прекомерна консумация на алкохол.

- Какво представлява жлъчно-каменната болест?

- Холелитиазата, или т.нар. жлъчно-каменната болест, е хронично протичащо заболяване, което се характеризира с образуването на камъни (конкременти) в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Заболяването се среща по-често сред народи, консумиращи повече месни храни, и по-рядко сред вегетарианци. Наблюдава се почти четири пъти по-масово сред жените и най-вече при такива с наднормено тегло. Има два типа пациенти: такива, които живеят с камъни в жлъчния мехур (безсимптомна форма), и заболели от жлъчно-каменна болест. Причините за възникването на холелитиазата са многобройни. По-важнитe от тях са: консумация на храни, богати на холестерол (яйца, месо и животински мазнини), ендокринни нарушения (хипотиреоидизъм, диабет), хронични възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища, дискинезии на жлъчните пътища и атония на жлъчния мехур.

- Как да различим симптомите на жлъчната криза?

- Пациентите се оплакват най-често от тежест и чувство на разтягане в дясното подребрие, особено след прехранване или прием на тлъсти меса, богати на мазнини и пържени ястия, шоколад, концентриран алкохол, силно газирани напитки и др., гадене и лош вкус в устата. Особено характерни са жлъчните кризи, които най-често се провокират от грешка в диетата. Жлъчните колики представляват типични оплаквания при наличие на жлъчнокаменна болест и обикновено се провокират от преминаването на камъните през протока на жлъчния мехур. Коликата продължава от 15 минути до няколко часа, болките имат пристъпен характер и се локализират в дясната или средната горна част на корема, често се излъчва към гърба (трябва да бъде изключен панкреатит) и към дясното рамо (може да се касае и за миокарден инфаркт и белодробна емболия). Коликата може да бъде придружена от гадене, оригване и преходен иктер (механична жълтеница). Често настъпва нощем, болните са изплашени и неспокойни, трудно могат да си намерят удобно положение. Възможно е да се повиши телесната температура, да има преходно потъмняване на урината и избеляване на изпражненията (тези симптоми са резултат от блокирано оттичане на жлъчка от жлъчните камъни). Нехарактерни оплаквания от страна на горната част на корема са чувство на тежест и пълнота в дясната горна част на корема, метеоризъм, непоносимост към някои храни и напитки (например мазни, пържени, предизвикващи газообразуване храни, кафе, студени напитки). За разлика от жлъчната колика тези нехарактерни оплаквания се наблюдават не само при холелитиаза, но и при други коремни заболявания.