EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ИМУННАТА СИСТЕМА И ДЕЦАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

сп. Здраво дете

http://zdravodete.bg/2020/11/15/imunna-sistema/

18.11.2020


За всеки родител най-важното е детето му да бъде здраво. А, както всички знаем, от първостепенно значение за това е състоянието на имунната система. Как да засилим защитните сили на детския организъм, нужен ли е допълнителен прием на витамини и имуностимуланти? На тези и още важни въпроси отговоря д-р Галина Ангелова, педиатър в Детско отделение на УМБАЛ "Софиямед".

 

Защо е важно да се грижим за имунната система?

Детският организъм не е умалено копие на възрастния и грижите за детето не са наполовина от тези, полагани за възрастните хора, а напротив. Все още неукрепналата имунна система при децата ги прави много по-уязвими към вируси, бактерии и други болестотворни агенти. Затова е важно да предприемем мерки, за да помогнем на детската имунна система да се пребори с предизвикателствата и да си създаде трайна защита.

 

Как да подсилим защитните сили на детския организъм през зимата?

Грижата за имунната система в студените месеци не е нещо отделно от грижата за целия детски организъм: правилно хранене, прием на витамини, достатъчно разходки на чист въздух, положителни емоции, избягване на тесни, непроветрени помещения, места с много хора, в това число молове, където може да има болни, особено в тази епидемична обстановка, в която се намираме сега. Правилната грижа за имунната система се осъществява чрез пълноценно хранене, а именно голямо количество пресни плодове и зеленчуци, достатъчно протеини от риба, месо и млечни произведения, зърнени култури.

 

Кои са враговете на имунната система през зимата?

Важно е да пазим децата от простуда, т.е. да намалим излагането им на студ. Краката на детето винаги трябва да бъдат добре обути с топли чорапи и обувки, дрехите му трябва да бъдат подходящи, а на главата му винаги да има шапка. Разходките на чист въздух и положителните емоции са много важни за детето и правилното функциониране на имунната му система. Врагове на имунната система са неправилното хранене, особено консумирането на много сладки храни и пакетирани продукти с добавки на много подобрители, овкусители, консерванти, пасивното тютюнопушене и не на последно място – психоемоционалният стрес.

 

Кои са топ храните, които е добре да присъстват в детското меню през зимата?

Препоръчваме храните в детското меню да бъдат разнообразни. На първо място – неограничено могат да се приемат пресни плодове и зеленчуци; прясно месо, което съдържа естествени витамини и е богато на минерали, например желязо, така необходимо за детския растеж. Белтъчините от риба, млечни продукти и яйца също са необходими, за да расте правилно детето и за да изгради елементите, от които е съставена имунната му система.


Нужно ли е да се приемат допълнително витамини и имуностимуланти?

При правилно и пълноценно хранене не е необходимо да се добавят витамини към менюто. Необходим е допълнителен прием на витамин Д, защото през зимата няма достатъчно слънчево греене, облеклото е дебело и плътно и не може да си набавим достатъчно от витамина, особено когато през лятото детето не се е излагало достатъчно на слънце или са използвани твърде много слънцезащитни лосиони. Нуждите от витамин Д трябва да си набавим отвън под формата на капки и таблетки, особено при деца до 3-годишна възраст и юноши, тъй като това са периодите на най-интензивен растеж, съответно и нуждите от витамин Д са най-големи.

При простуда може да използваме и витамин С. На пазара има комбинирани поливитаминни сиропи за деца, които предлагат добре балансиран прием на всички необходими витамини и минерали.

Прием на имуностимуланти не е необходим, когато детето е здраво и се храни правилно. При контакт с остро и заразно болни, а също и когато детето развие първоначални симптоми на остра инфекция, е уместно вземането на имуностимуланти за кратък период от време, като е желателно те да бъдат предписани от лекар. Имуностимуланти обаче не бива се взимат от деца с автоимунни заболявания.

 

Разходките в студено време – разболяват или укрепват детския организъм?

Разходките навън винаги са полезни, защото са свързани с разнообразие за детето и му доставят положителни емоции. При най-малките деца е препоръчително да се избягват разходки при много ветровито и мъгливо време.