EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Яница Боянова: Ваксините, поставяни на новороденото още в родилния дом, са изключително важни за имунитета му

БТВ

18.01.22

 

Епизод 33 на първата дигитална поредица на ДНК и bTV "40 седмици - пътят на едно дете" бе посветен на ваксините при бебетата. В ролята на седмичен ментор отново бе изтъкнатата диетоложка Енджи Касабие, която имаше какво да сподели и от опита си на майка.

 

Участничката Рене поставя темата за ваксините и има въпрос към Енджи. Тя споделя, че страховете ѝ са породени от случаи на деца с увреждания, получени след прилагане на ваксини.

 

По темата за ваксините д-р Яница Боянова, неонатолог в  УМБАЛ “Софиямед” сподели:

Ваксините, които се поставят на новороденото още в родилния дом са изключително важни за развитие на имунитета на детето. Това, дали да бъдат поставяни или не, въобще не трябва да бъде дилема за нито една от майките. Ваксините, които се поставят в родилния дом са срещу хетатит В и срещу туберколоза. След ваксинация е възможно да има някаква реакция при новороденото, т.е. то да бъде неспокойно, да откаже временно да се храни, да вдигне някаква температура до 37.5-38 градуса – тя не е притеснителна. Не  е тревожно, че детето реагира по този начин на ваксината. Все пак ние провокираме имунната му система и няма как да очакваме да няма съвсем никаква реакция. Ако има медицински причини, поради които ваксините да се отложат, то е необходимо родителите да се консултират със специалист за това, кога ще е най-удачно да бъдат поставени те.

 

В епизод 34 на поредицата, темата поставя Ива. Тя пита кога родилката трябва да отиде на гинекологичен преглед и защо той е важен?

Отговаря д-р Венелин Иванов, от АГО към УМБАЛ "Софиямед": „Първите профилактични прегледи след раждането, независимо от механизма на раждане, обикновено са два – единият е на 7-мия ден след раждането, другият е 30-40 дни след раждането“ АГ специалистът уточни, че пациентката трябва да е в близък кантакт с лекуващия лекар и каквото я притесни в този период може извънредно да се направи контролен преглед. „Профилагтичните прегледи всъщност ни показват дали правилно се възстановява организмът след раждането. Това проверяваме. Тези два профилактични прегледа са безплатни за пациентката“.