EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Болките на растежа: как да действаме, съветва д-р Надежда Римпова

Болките на растежа: как да действаме, съветва д-р Надежда Римпова Болките на растежа: как да действаме, съветва д-р Надежда Римпова Болките на растежа: как да действаме, съветва д-р Надежда Римпова
Болките на растежа: как да действаме, съветва д-р Надежда Римпова

В периода на израстване нерядко се случва детето да се оплаква периодично от това, че го болят краката, като болката може да бъде от лека до доста силна. На какво се дължи това – на усиления растеж на костите или на нещо друго? А трябва ли това да ни притеснява като родители? По темата разговаряме с педиатъра д-р Надежда Римпова.


MyTeen

30 юни 2022г.


Д-р Надежда Римпова е педиатър и началник на Отделението по детски болести в УМБАЛ „Софиямед“


Какво представляват т.нар. „болки на растежа“

Интензивният растеж на костите в определени периоди от детското развитие често се „обвинява“ за болките на растежа, тъй като този проблем е най-чест при здрави и активни деца във възрастта 4 до 12 години. Състоянието се характеризира с болки в мускулите и на двата крака - прасец, коляно, предната част на бедрото. Децата най-често се оплакват в късния следобед или вечер, а понякога болките са толкова силни, че могат да събудят детето през нощта. Сутрин болката задължително е отшумяла. Оплакванията могат внезапно да се появяват и изчезват, но могат да продължават с месеци и години. Най-важното е, че те не затрудняват ежедневната двигателна активност на децата. Често болките се явяват няколко дни след по-сериозно физическо натоварване, например спортна тренировка.


Каква е причината за появата им?

Няма конкретни доказателства, че растежът на костите е причина за болките в крайниците при подрастващите деца. За най-вероятна причина се счита интензивната  физическа активност при децата, а не растежа. Тичане, скачане, ритане на топка, катерене и други занимания водят до прекомерно натоварване на мускулите и напрежение в сухожилията. Това поставя  опорно-двигателната система на децата под повишени изисквания и болката се явява като резултат.


Кога имаме повод за притеснение и как да преценим дали е необходима консултация със специалист?

Ако болката се засилва при движение в колянната или тазобедрената става или се съсредоточава само в единия крак, а  детето започне да накуцва; ако болката е силна и не отшумява след прилагане на облекчаващи средства; ако болката се появява сутрин, ако се придружава от оток и зачервяване, то родителят трябва да се обърне към специалист. Детското плоскостъпие също е сред причините за болка в краката и изисква оценка. Внимание е уместно да се обърне и на стойката на детето. В някои случаи болките са следствие от наличие на хиперподвижни стави, което само по себе си не е болестно състояние и често се среща при децата. Консултация се налага и в случаите, когато се измери висока температура или общото състояние на детето се влоши със загуба на апетит и отпадналост. Има данни, че емоционалното състояние на детето също указва влияние върху усещането за болка в крайниците.


Към какъв специалист трябва да се обърнем?

Редица ставни заболявания се проявяват с болки в крайниците. Специалистът ортопед може да оцени дали при детето болките се дължат на травма, неправилна стойка, плоскостъпие или друго заболяване на опорно-двигателната система. Детският ревматолог установява дали има възпалително ставно заболяване или друго общо състояние със засягане на стави и мускули. Педиатърът е запознат с всяко сериозно състояние, което може да бъде маскирано от болки на растежа и най-своевременно и адекватно би насочил детето при съответния специалист.


Има ли начин да помогнем на детето?

Масажът и топлите компреси върху болезнените мускули успокояват болките и схващанията. Гореща баня преди лягане оказва благоприятен ефект. Медикаментозно самолечение не се препоръчва без консултация с педиатър, тъй като лекарството и неговата доза следва да бъде съобразено с възрастта на детето. Обикновено се препоръчва Парацетамол и Ибупрофен в подходяща лекарствена форма.