EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Бум на ухапванията от кърлежи: Не ги вадете сами, следете за симптоми на лаймска болест

Бум на ухапванията от кърлежи: Не ги вадете сами, следете за симптоми на лаймска болест Бум на ухапванията от кърлежи: Не ги вадете сами, следете за симптоми на лаймска болест Бум на ухапванията от кърлежи: Не ги вадете сами, следете за симптоми на лаймска болест
Бум на ухапванията от кърлежи: Не ги вадете сами, следете за симптоми на лаймска болест

Bulgaria ON AIR

17 май 2022г.

 

Д-р Василка Зарчева, инфекционист в „Софиямед“ с ценни съвети кога да започне лечение

 

 

Със затоплянето на времето през последните седмици нараства броят на ухапаните от кърлежи. Това е нормално за сезона, не е нещо необичайно. Веднага след ухапването може да бъде изследван кърлежът, а ухапаният човек също би могъл да бъде изследван, но не по-рано от 25 дни след ухапване. Можем да да избягваме местата, където има буйна растителност и където се задържа повече влага.

 

 

Хубаво е да се ползват репеленти и винаги, когато сме били навън, е хубаво да се оглеждаме, особено децата. Оглеждаме окосмената част на главата, отзад на тялото, задколянната ямка. Това са местата, където кърлежите могат да бъдат и да не ги забележим. За нашата страна болестта, която се разпространява след ухапването от кърлеж, е лаймската борелиоза, но далеч не всички кърлежи са заразени и колкото по-рано отстраним кърлежа от нас, толкова по-малка е опасността", каза главният асистент в НЦЗПБ Ива Трифонова за "България сутрин".

 

 

"При хората протича по-тежко. Важно е да се знае, че когато заболяването се открие в началния етап и се започне активно лечение, прогнозата е много добра. Но когато дойде късният етап със засягане на ставите, сърцето и мозъка - проблемът вече е много по-тежък по отношение на терапията", предупреди тя.

 

 

"Ако кърлежът е заразен, е най-добре да се започне антибиотично лечение. Най-добре е да се направи изследване и на храносмилателния тракт, за да се види дали той е заразен. При лаймската болест няма температура, може да има лек сърбеж или изтръпване. Трябва да следим дали ще се появи зачервяване на кожата, което най-често е с овална форма и достига до 30 см. Обикновено в центъра е по-светло", посочи д-р Зарчева пред Bulgaria ON AIR.