EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Колчаков: Всички в социалните сфери трябва да бъдат ваксинирани

"Хората, които работят с хора - в областите образование, здравеопазване и социалните грижи отдавна е трябвало да направят тази стъпка. Всички в отговорните социални сфери трябва да бъдат ваксинирани". Това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS анестезиологът д-р Иван Колчаков от "Софиямед".

 

Твоят ден, NOVA NEWS

20.10.2021

 

 

По думите му както COVID отделението, така и реанимацията са запълнени изцяло.

 

"Надявам се това да е пикът и да започне постепенно намаляване на бройките, стойностите са много високи, над 20% от тестовете са положителни", заяви той.

 

Според него новите мерки са най-правилната стъпка.

"Ние сме на опашката на Европа по всички негативни показатели за пандемията. Ако бяхме авангардна държава, тези мерки отдавна щяха да бъдат приети. Голям контингент от хората не могат да се възползват и от преболедуването, защото не са се регистрирали в РЗИ. Първите етапи на пандемията основно поразяваха основно хората на 60 г., както и тези с придружаващите заболявания, но Делта варианта подмлади възрастта на заболеваемост", заяви той.

 

Д-р Колчаков подчертава, че 70% от лекарите са ваксинирани или преболедували. А конкретно в "Софиямед" този процент достига 80-90.

 

"Като не се ваксинираме съсипваме своята култура, икономика и спорт", смята медикът.