Клинична лаборатория

Клиничната лаборатория на ДКЦ ”Софиямед” е разположена на партерния етаж на Медицински комплекс ”Софиямед” и разполага с локална регистратура. Тук се обслужват пациенти насочени от общопрактикуващи лекари и специалисти, пациенти от здравно-осигурителни фондове, такива с профилактични пакети и изследващи се по собствено желание.


Лабораторията предлага широк спектър от изследвания и използва аналитични методи, утвърдени от Медицинския стандарт по Клинична лаборатория и международните стандарти. Високотехнологичната апаратура, ежедневния вътрелабораторен качествен контрол, участието във външна оценка на качеството и квалифицирания лабораторен персонал, гарантират  достоверността на лабораторните резултати.


Лабораторията е оборудвана с последно поколение автоматични анализатори на водещи световни фирми, като Beckman Coulter –USA,  Behnk Elektronik – Германия, Radiometer – Дания, Toson – Япония и други.


Лабораторията разполага с лабораторна информационна система. Пациентите се регистрират с уникален баркод и резултатите им се съхраняват с години.


Предлагаме широка гама изследвания:

-Хематологични и цитологични

-Клинико–химични субстрати, ензими, електролити, микроелементи, липиден статус

-Кръвосъсирване и фибринолиза

-Хормони и туморни маркери

-Витамини

-Сърдечни маркери

-Урина и телесни течности

-Имунологични

-Кръвно-газов анализ

-Функционални тестове

-Гликирани белтъци


Гамата от изследвания се разширява непрекъснато, съобразно новостите в диагностиката на различните заболявания.

Работно време за амбулаторни пациенти: 7,30 - 19,30 ч. всеки делничен ден. Кръв за изследвания се взима сутрин в интервала от 7,30  до 10,00 часа на гладно. Резултатите  се получават след 15,00ч същия ден на регистратурата или онлайн.

Консултация с лабораторен лекар - всеки делничен ден от 8.00 до 15.00ч. 

 

Полезна информация

Изисквания за вземане на кръв:

  1. Кръв за изследване се взема сутрин между 7, 30 и 10, 00 часа на гладно:
  1. При кърмачета кръв се взема преди следващото хранене
  2. Необходим е пълен физически и психически покой на пациента преди и по време на вземането на кръвта

 

  1. Допълнителни изисквания:

За хормонални изследвания не трябва да се приемат медикаменти 48 часа преди изследването

 

При изследване на липиден профил 3-4 седмици преди изследването пациентът трябва да е на балансиран хранителен режим /минимална употреба на алкохол и да не злоупотребява с мазнини и въглехидрати/ и поне 1-2 седмици да не приема липолитични медикаменти

 

За изследване на серумно желязо пациентът трябва поне 1 седмица преди това да е преустановил приема на железни препарати.

 

Събиране на 24-часова урина:

Събира се урина от 6, 00 ч. На първия ден /като първата порция се изхвърля/ до 6, 00ч. На втория ден /последната порция се прибавя/. Измерва се точно събраното количество /диуреза/, размесва се добре и малка част /около 80 ml/ се донася в лабораторията.


За връзка с Регистратура "Клинична лаборатория" от понеделник до петък от 7:30 до 15:00ч. през телефонна централа 02 465 00 00 (тонално набиране №3)