Лаборатория по микробиология

Основна цел на Лабораторията по клинична микробиология е чрез методите на добрата лабораторна практика да подобри грижата за пациентите, като осигури най-подходящото антибиотично лечение.


Лабораторията участва в Системата за външна оценка на качеството, за което е сертифицирана.


В Лабораторията по клинична микробиология се извършват микробиологични изследвания на материали от лежащо болни пациенти в клиничните звена на болницата и от амбулаторни пациенти с направления от личния лекар или на свободен прием.


Не се колебайте да се обърнете към нас, при следните оплаквания: възпалено гърло, хрема, кашлица, парене при уриниране, всякакъв дискомфорт в интимната област, диарични изхождания, гнойни рани, неясни температурни състояния, възпаление на очите и т.н.


Профилактиката е грижа на всеки съвременен човек, затова дори при липса на оплаквания, може да си направите профилактично изследване, дали сте или не сте носител на патогенни бактерии, като напр. стафилококус ауреус в носа, стрептокок гр.А в гърлото, микоплазма и уреаплазма в половите пътища. Така ще сте спокойни, че не сте опасни, както за околните хора, така и за близките си, особено ако са деца, бременни, възрастни или с тежки хронични заболявания.


Във връзка със санитарно-микробиологичния контрол на вътреболничните инфекции се изследват материали от болничната среда, медицински персонал, апаратура, инструментариум и др.


Доказват се причинители на инфекци на горни и долни дихателни пътища, уроинфекции, половопредавани инфекци, чревни инфекци, сепсис, раневи инфекци, невроинфекции, кожни и други инфекции.


Използват се класически методи за изолиране и доказване на бактериите чрез посявка, култивиране, микроскопиране и др., както и автоматизирани методи за идентификация и определяне на антибиотична  чувствителност.


Осигурява точно откриване на нововъзникваща резистентност при тежка патогени, включително VISA, VRSA, и MRSA.


Поддържа ефективно тестване с голям обем.