Клиника по Ушно-носно-гърлени болести

Клиниката по Ушно-носно-гърлени болести към УМБАЛ „Софиямед“ притежава III-то (най-високо) ниво на компетентност. В нея се прилагат най-съвременните методи за диагностика и лечение на заболяванията в областта на ушно-носно-гърлените болести.

Намира се намира на ет. 4 от сектор Г на УМБАЛ "Софиямед".


В Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Софиямед“ се извършват  естетични и функционални корекции на носа- ринопластикапосредством съвременна ендоскопска техника и ултразвуков скалпел. Ринопластиката, извършена с посочената техника се отличава с по-малка травматичност отколкото операцията по класическите познати методи, по-голяма прецизност и съответно по-добри естетични и функционални резултати за пациентите. В структурата се извършвати ендоскопски операции на носа при лечение на остри и хронични синуити, полипи в носа, кисти, както и съвременна диагностика и лечение на хъркането чрез ендоскопско изследване на горните дихателни пътища по време на предизвикан сън и полисомнография.

В УНГ Клиниката на УМБАЛ „Софиямед“ се прилагат и методи за естетични и функционални корекции на лицето като блефаропластика, фейслифтинг, филъри.

 

Извършва се хирургично лечение на доброкачествени и злокачествени образувания на ларинкса и трахеята.

 

В Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Софиямед“ се извършва и съвременно, атравматично и с минимална загуба на кръв лечение на сливиците и трета сливица, както и оперативно лечение на слюнчените жлези.

 


Диагностика и лечение на заболяванията на ушите: 
*Oстри и хронични заболявания: отити при деца и възрастни 
*Шум в ушите 
*Нарушения в равновесието 
*Дисфункция на евстахиевата тръба 

Диагностика и лечение на заболяванията на носа: 
*Остри и хронични заболявания: ринити, синуити, алергични заболявания 
*Затруднено носно дишане: изкривена носна преграда, носни полипи, хипертрофия на конхи 
*Диагностика на хъркане чрез ендоскопско изследване на горните дихателни пътища по време на предизвикан сън и полисомнография
*Консервативно лечение на синусите: кисти, лицеви невралгии, синуити от зъбен произход 

 

Диагностика и лечение на заболяванията на гърлото: 
*Диагностика и лечение на заболяванията на гърлото и ларинкса
*Остри и хронични заболявания на сливиците: тонзилити(ангини),  абсцеси на сливиците, фарингити

*Възпалителни процеси на шията 

*Остри и хронични заболявания на ларинкса: гласови смущения, ларингити, ларинготахеити,субхордални ларингити

 

 

Оперативно лечение на ушно-носно-гърлените болести:
В Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Софиямед“ се прилагат и ендоскопски, безкръвни операции при заболявания на ушите като остри и хронични отити, перфорации на тъпанчето, холестеатом, операции за подобряване на слуха.

 

Дейността на Клиниката включва оперативни интервенции чрез пластично-възстановителна хирургия на вродени и придобити дефекти, както и оперативно лечение на шийни кисти.

 

Специалистите по УНГ заболявания от Клиника по УНГ болести на УМБАЛ „Софиямед“ извършват прегледи и в консултативен УНГ кабинет, които работи на територията на ДКЦ „Софиямед“ в събота и неделя. Консултации за деца и възрастни се извършват от 9:00 до 13:00ч.В Клиниката се изготвят Експертизи за ТЕЛК и пред съда.