EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Синузитът вече е лечим

в.24 часа
4.10.2013г.

Д-р Иван Йорданов е завеждащ отделението по УНГ болести в болница "Софиямед":

- Д-р Йорданов, синузитът е едно от заболяванията, които се обострят с настъпването на есента. Какво представлява заболяването и какви са неговите симптоми?
- Синузитът е възпалително заболяване, което засяга едновременно лигавицата на носа и околоносните кухини. Заболяването протича в остра и хронична форма като основните симптоми са затруднено дишане през носа и продължителна хрема. Проявява се със сутрешно главоболие, което е локализирано между очите, тежест при навеждане на главата напред в областта на горната челюст. Типичен симптом на синузита е и болка над горните вежди и повишена температура до 37.5 градуса. Заболявания на зъбите на горната челюст също могат да предизвикат симптоми, подобни на тези на синузита.

- Как се диагностицира?
- За да се диагностицира синузит, е необходим подробен разговор с пациента с цел лекарят да се информира за неговите оплаквания. Инструменталните методи на изследване са предна риноскопия и оглед на носа и отворите на околоносните кухини с помощта на микрокамери (подвижни и ригидни ендоскопи), рентгенография или скенер.

- До какви усложнения може да доведе?
- Усложненията се дължат на разпространението на инфекцията по съседство или по кръвен път. Инфекцията може да се разпространи от синусите до окото и може да предизвика загуба на зрението в резултат на притискане на зрителния нерв, може да се усложни до орбитален целулит (събиране на гной в орбитата на окото) и съсирване във венозните съдове (тромбоза на кавернозния синус), което е едно изключително тежко за лечение усложнение.

- Какви са предразполагащите фактори за развитието на синузита?
- Най-честата причина за развитието на синузит е затрудненото носно дишане, дължащо се на изкривена носна преграда. Носните полипи, хипертрофията на носните конхи, зачестилите през последното десетилетие алергични заболявания, лошият зъбен статус също са предпоставка за развитие на синузит.

- Съществува ли някакъв вид профилактика, която може да облекчи бъдещите симптоми?
- Основната профилактика е предпазване от чести простудни заболявания, правилен хранителен режим, предпазване от климатизирани помещения. Необходимо е да се избягва излагане на тялото на големи температурни разлики и по възможност избягване на онези фактори към които подозираме, че сме алергични.

- Какъв съвет давате на вашите пациенти?
- Ако имате затруднено носно дишане, хрема, която продължава повече от месец и е съпроводена с главоболие, ако усещате стичане на секрети от носоглътката към гърлото и това причинява кашлица, вероятността да страдате от синузит е голяма. В отделението по УНГ болести на болница "Софиямед" разполагаме с най-съвременните методи за диагноза и лечение както на острия, така и на хроничния синузит. Правилното и навременно лечение на синузита в острия стадий предотвратява неговото хронифициране. В случаите на хроничен стадий провеждаме ендоскопска диагноза и ендоскопско еднодневно хирургично лечение за възстановяване на нормалната физиология на носа и околоносните кухини, като отстраняваме причините, предизвикали това социално значимо заболяване.

Купи от MediaMall.bg: Бамби -Дисни плюшена играчка, цена 12.90 лв.