Отделение по Неонатология

Отделението по Неонатология е разположено на втори етаж, съвместно с отделение по акушерство и гинекология.

В структурата се полагат грижи за новородените деца като се стимулира непрекъснатият 24-часов контакт между майка и дете, под контрола на специалисти, осъществяват се беседи и практически съвети на родители и близки относно начина на отглеждане, техника на кърмене и всекидневно се дава информация на достъпен език за здравословното състояние на бебето. 

Приоритет на целия персонал е стимулиране на естественото хранене на новороденото – най-добрият избор за качественото развитие на детето!Неонатологично отделение на УМБАЛ „Софиямед“ разполага с два сектора:


-          сектор за физиологични грижи - с 8 легла, разкрит на децентрализиран принцип, като е подсигурена достатъчна площ за всяка единица майка-дете.

Родилните и операционните зали за извършване на цезарево сечение са разположени на един етаж и са в непосредствена близост с неонатологичната структура.  

 

Оборудването на родилните зали е съобразено с изискванията на Медицински стандарт по Неонатология, като е обособен кът за първична реанимация и са налични всички необходими консумативи, медикаменти и набор за извършване на първична реанимация.

 

Налична е млечна кухня с необходимите помещения, квадратура и оборудване.

 

 

-          сектор за интензивни грижи - разположен е в корпус Г на УМБАЛ „Софиямед“ , в пряка връзка с АГ – структурата.

 

Обурудването е съобразено с изискванията на Медицински стандарт по Неонатология. За всяко интензивно легло е осигурен инкубатор и дихателен апарат, перфузор и монитор. Обурудвани са с централна газова инсталация и централна вакуум - аспирация. Отделението разполага с УЗ апарат, който дава възможност за извършване на ТФЕ, Ехо КГ и Ехо на коремни органи.

 

 

Отделението е сертифицирано като 3-ро ниво на компетентност, с квалифициран медицински персонал за отглеждане на деца и под 1500 гр.

 

Екипът на Отделението предлага и пакет акушерски патронаж за следродилна грижа у дома.

 

Заповядайте и на лекциите в безплатното Училище за родители на УМБАЛ "Софиямед" всяка сряда от 15:00ч. в Конферентна зала 1, сектор Г.

Актуалната програма можете да намерите ТУК 

 


ОТВОРЕНИ ВРАТИ: ВРЕМЕННО СЕ ПРЕУСТАНОВЯВАТ!!!

 

Вижте видео представяне на Отделение по неонатология:

Видео: Представяне на Неонатология- интензивен сектор част 1
 
Видео: Представяне на Неонатология- интензивен сектор част 2

 

Неонатологично отделение на УМБАЛ "Софиямед" предлага и възможността за престой на майката и бебето, при желание и таткото, и след изписването от родилния дом -не само на УМБАЛ "Софиямед", но и от всяко друго лечебно заведение. След раждането на бебето до 1-вия месец от неговия живот, в специалните ни стаи "Кенгуру" родителите ще получат съвети и консултации от неонатологичния екип за правилно хранене и като цяло препоръки за грижа за новороденото.

Информация за стаите "Кенгуру" вижте ТУК

 

Зоната за изписване на новородени се намира в блок В на болницата, с асаньор на ет. 2 откъм входа за Спешно отделение, отделение по Неонатология.


Информация за ФОТОЗАСНЕМАНЕ на вашето изписване от болницата вижте ТУК

Повече информация за отделението вижте в официалната му страница във FACEBOOK ТУК


От януари 2022г. всички жени, родили на територията на УМБАЛ "Софиямед" заплащат задължително пакет "Високоспециализирана неонатологична грижа" към пакет "Раждане"


Пакетни цени и допълнителни услуги вижте в секция "Въпроси и отговори"