EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Нелекуваният навреме отит може да доведе до загуба на слуха

в.Телеграф
6.9.2014г.

Безплатни консултативни прегледи за деца и ученици в навечерието на откриването на  учебната година

След дългите летни почивки по морските курорти все повече родители се обръщат към УНГ специалист поради оплаквания на тях или техните деца от възпаление, болки и сърбеж в ушите. Какви са най-честите причини за това разговаряме със завеждащ отделението по уши-нос-гърлени болести в болница „Софиямед“ д-р Иван Йорданов.

-Д-р Йорданов, каква е най-честата причина, поради която възниква възпалението на ушите известно като отит?
Възпалителните заболявания на средното ухо например се причиняват най-често от  заболявания на носа и околоносните кухини. Инфекцията се предава по съседство през отвора на евстахиевата тръба и засяга анатомичните структури на средното ухо.Причинителите са както вируси така и бактерии. Една банална настинка или хрема нелекувана правилно много често особено при деца се усложнява с развитието на инфекция на средното ухо. Други предразполагащи фактори са алергичните заболявания и тези,  които причиняват затруднено носно дишане, а при децата това е увеличената трета сливица. Най-често срещаните видове отит са остър среден отит и серозен отит. При острия среден отит  възпалението на лигавицата е резултат на активна инфекция – лигавицата на средното ухо отделя течност, която евентуално може да се задържи в тъпанчевата кухина. При средния серозен отит тъпанчевата кухина е изпълнена с различно гъста течност. Това често е последица на предшестващ остър отит и е предпоставка за нова инфекция. А често при такива случаи засягането на слуха е значително.

- Как родителите да разпознаят инфекцията при по-малките деца?
Обикновено първия симптом е силната болка, повишаване на температурата и спадане на слуха. Децата обикновено се пипат по болното ухо. Тези симптоми са свързани с една предшестваща хрема и общо неразположение. При серозния отит симптом може да бъде само намаления слух. Децата са разсеяни и започват да говорят по- високо или да увеличават звука на телевизора.Това трябва да направи впечатление на родителя и да се потърси компетентна помощ. Специалистът е този, който може чрез средствата на съвременната медицина веднага да разбере дали се касае за банална ушна инфекция или за по-сериозен проблем.

-    И все пак- как родителите да се справят с оплакванията?
Съветът ми към родителите е да потърсят, колкото е възможно по-бързо помощ от специалист по УНГ болести. Особено, ако забележат изтичането на кръв от канала на ухото. Това говори, че инфекцията е особено опасна и може да засегне сериозно слуха, ако не се вземат спешни мерки за правилно лечение. По-леките случаи, протичащи със симптоми като временно заглъхване на ушите и лека болка в тях обаче също не бива да се неглижира, тъй като усложненията при децата могат да бъдат и много сериозни, ако не се вземат съответните мерки и то навреме.

-Какви изследвания се провеждат, за да се диагностицира заболяването или усложненията от него?
Първото изследване е отоскопията, която ни дава информация за състоянието на ушния канал и анатомичните особености на тъпанчевата мембрана. При наличие на изкривяване на канала на ухото се използва ендоскоп свързан с камера и диагнозата е изключително прецизна. Микроскопското изследване е също метод за детайлна диагноза. Други задължителни изследвания за провеждане за оценка състоянието на слуха са тимпанометрия и аудиометрия. Те се прилагат както при деца, така и при възрастни.

 -А какво е лечението, което прилагате при вече поставена диагноза отит?
Лечението на острия отит изисква в повечето случай и при деца, и при възрастни прилагането на антибиотици, обезболяващи капки за уши и средства спомагащи отбъбването на носната лигавици, а много често и противоалергична терапия. При серозния отит е необходимо да се евакуира гъстата течност в тъпанчевата кухина след извършването на малък разрез на тъпанчето,  и поставянето на тръбички.

-До какво може да доведе едно неправилно лечение на симптомите на отита?
    Най-нежеланият ефект при неправилно лечение е заболяването да стане хронично.Тогава се образуват различни по големина перфорации на тъпанчето, които са предпоставка и отворена врата за нови инфекции.Това може да доведе до загуба на слуха в различна степен, а понякога се засяга и равновесието. Моят съвет към родителите е да се обръщат дори при по-леки симптоми към специалист, особено ако се касае за детето им. Ние в болница „Софиямед“ сме на разположение за провеждането на такива диагностични прегледи и в събота. УНГ кабинетът ни работи от 9:00 до 14:00ч., като се приемат и спешни пациенти.

В навечерието на откриването на учебната година – 15-ти септември, специалистите по УНГ заболявания от болница  „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици. Те ще се проведат на 12-ти и 13-ти септември (петък и събота) от 9:00 до 14:00ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051.