EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Андрофлор панел - PCR тест за 12 причинителя на полово-предавани болести

Андрофлор панел е съвременен Real-Time PCR-базиран тест. Единствен диагностичен способ, позволяващ комплексен анализ и оценка на гениталния микробиом при мъжа за определяне на клинично значимата концентрация на всички микроорганизми, населяващи мъжкия урогенитален тракт.

Тестът позволява количествено определяне на 12 причинителя на полово-предавани болести: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Micoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, U.urealyticum, U. parvum, Micoplasma hominis, Herpes virus 1, Herpes virus 2, Treponema pallidum, Candida albicans, Gardnerella vaginalis

 

Инфекциите в мъжкият урогенитален тракт са проблем от глобален мащаб и придобиват все по-голямо социално и икономическо значение. Урогениталните инфекции са най-честата причина за нарушения в репродуктивните функции при мъжете и основен фактор за развитието на стерилитет. Остритите и хронични инфекции увреждат зародишния епител на тестисите, нарушават сперматогенезата и влошат качеството на семенната течност. Липсата на симптоми е причина инфекциите да останат незабелязани и предадени и на половия партньор.

 

Срок за изработка на изследването: До 5 работни дни

 

Вид проба: Стерилна урина/Уретрален секрет взет от уролог

Урина:

Урината като материал е подходяща само за откриване на патогенни микроорганизми! Урина се препоръчва за диагностициране на остри възпалителни процеси поради изразена болезненост при въвеждане на тампон в уретрата. Тъй като първата сутрешна урина е подобна на остъргване на епителни клетки от уретрата, първата порция сутрешна урина се събира в най-малкия възможен обем (няколко милилитра, максимално 25 мл), за да се увеличи концентрацията на микроорганизми в пробата. По-малко за предпочитане е да се използва за тестване частта от урината, събрана 3 или повече часа след последното уриниране. Урината се събира в сух стерилен контейнер, снабден с винтова капачка. Контейнерът се затваря плътно!

 

Уретрален секрет:

В случай на значителна секреция от уретрата, материал се взема 15-20 минути след уриниране. Пробата се взема от лекар-уролог като се използва специален уретрален тампон. Ако има секрети, те се отстраняват от отвора на уретрата със сух стерилен памучен тампон. Ако е необходимо, външният уретрален отвор се навлажнява с тампон, напоен в стерилен физиологичен разтвор. Уретралният тампон се въвежда на около 3 см в уретрата и се завърта в една посока за минимум 10 секунди. При деца пробата се взема само от външния отвор на уретрата. След това тампонът се поставя в пластмасова епруветка без транспортна среда.

 

Материал от препуциума, главичката на пениса и препуциалната торбичка:

С тампон се обтриват препуциума, главичката на пениса и препуциалната торбичка. След това тампонът се поставя в пластмасова епруветка без транспортна среда.