EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Център за роботизирана хирургия УМБАЛ "Софиямед"

Център за роботизирана хирургия | КОРЕМНА ХИРУРГИЯ | ГРЪДНА ХИРУРГИЯ | ГИНЕКОЛОГИЯ | УРОЛОГИЯ |

Центърът за роботизирана хирургия „Da Vinci” в УМБАЛ „Софиямед“ разполага с последно 4-то поколение робот, модел XI. Роботизираната система e най-високият клас компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции. Тя предоставя на пациента възможно най-атравматично, прецизно и безопасно хирургично лечение. Системата в УМБАЛ „Софиямед“ се състои от 3 компонента, а благодарение на тях и водещата медицинска експертиза на специалистите от лечебното заведение, чрез робота се извършват сложни и прецизни интервенции за почти всички онкологични и неонкологични заболявания в областта на коремната и гръдната хирургия, гинекологията и урологията.

 

При операции с робота „Da Vinci“, загубата на кръв е много по-малка, травмата от операцията е намалена, което спомага за по-бързото възстановяване, по-нисък е и процентът на усложненията в оперативния и постоперативния период. Това води до намаляване на престоя в болница, по-бързо връщане  към нормален ритъм на живот и работа на пациента и не на последно място – правят се 8 мм разрези, което  оставя минимални белези. Системата разполага с десетократното увеличение на зрителното поле, както и високата разделителна способност на двете камери, с които хирургът наблюдава мястото, върху което се извършва манипулацията с реален 3D образ. Това позволява да бъдат видяни детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око и спомага за максиналната прецизност, точност и безопасност на оперативните интервенции.

 

Роботизираната система е снабдена с последните генерации хирургичен инструментариум, чрез който се извършват изключително щадящи пациента операции, гарантиращи неговото бързо възстановяване с минимална травма и болка и следоперативен контрол. Системата се състои от:

-Хирургична конзола – на нея оперира хирургът, гледайки в 3D Viewer – 3Д подобрена визуализация на анатомията в хирургичното поле, чрез използването на Hand Controls (Masters) които предават интуитивните движения на хирурга към върховете на инструментите прецизно, точно и филтрират тремора на ръцете на хирурга.

 

-Пациентска количка – въртяща се колона, на която са закачени 4 роботизирани ръце, на които се поставят инструменти и ендоскопи за извършване на операцията. Хирургът контролира много точно и прецизно движенията на всяка ръка от хирургичната конзола през цялото време на процедурата. Инструментите, които се поставят на роботизираната ръка са с диаметър 8мм, като имат 7 степени на свобода (повече от човешката ръка), а челюстите им са с размери от 5мм до 20мм. Използвайки роботизираните ръце хирургът има възможност да извърши максимално прецизно и с пълна свобода всяка една процедура през няколко 8мм отвори, като по този начин хирургът може да постигне максимална прецизност в движенията и качество на хирургичната операция дори при много сложни случаи и труден достъп до оперативното поле. който има 4 хирургични ръце - три от тях се използват за инструментите и един - за триизмерната камера.

 

-Видео кула – на нея всички други в залата наблюдават образа от камерите в пациента, контролира се генератора на енергия, както и съдържа компютъра на системата.

 

В Центъра за роботизирана хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ се извършват операции по направленията:

-коремна хирургия

-гръдна хирургия

-гинекология

-урология

 

 

*Част от роботизираните оперативни интервенции при злокачествени заболявания се поемат от НЗОК! 


ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед” - БЛОК 1

02 465 00 00

ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед” - БЛОК 2

02 465 00 02

ДКЦ и УМБАЛ "Софиямед" - Люлин

02 465 0003

СПЕШНА ПОМОЩ

+359 890 123 150