СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

БТВ: Уникална операция у нас: Лекари спасиха от ампутация ръката на мъж

БТВ: Уникална операция у нас: Лекари спасиха от ампутация ръката на мъж БТВ: Уникална операция у нас: Лекари спасиха от ампутация ръката на мъж БТВ: Уникална операция у нас: Лекари спасиха от ампутация ръката на мъж
БТВ: Уникална операция у нас: Лекари спасиха от ампутация ръката на мъж

Лекари спасиха от ампутация ръката на млад мъж. Петър Недялков получава тежки травми след катастрофа с мотор. Прекарва месец в болница, 4 дни е в кома, а ръката му е абсолютно неподвижна. „Първоначално нито можех да я движа, нито да я свивам”, разказа Петър.

Разкъсан е един от най-големите снопове от нерви в човешкото тяло, който свързва шията с ръката. „Плексусът е сноп от нерви, които подсигуряват функцията на горния крайник. Без този сноп горният крайник не може изобщо да бъде използван”, поясни доц. д-р Маргарита Кътева.

Прибягва се до нетрадиционна и сложна 8-часова операция – така наречения „нервен трансфер”, извършен под микроскоп.

„Ние успяхме да вземем нерв от гръдната клетка в дълбочина. Разбира се, с помощта на прекрасните гръдни хирурзи, които по ендоскопски метод успяха да измъкнат това нервче малко, което ще даде живот на мускулите, които пък от своя страна ще дадат живот на раменната става”, допълни доц. д-р Кътева.

От болницата разказват, че подобна операция в Европа се прави единствено във Франция. Часове след интервенцията Петър е оптимист. „Усещам, че ще мога да я движа. Това е най-важното”, заяви той.

целия репортаж: btvnovinite.bg