СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Грипът Тип Б не е идвал в България толкова масово от години

Грипът Тип Б не е идвал в България толкова масово от години Грипът Тип Б не е идвал в България толкова масово от години Грипът Тип Б не е идвал в България толкова масово от години
Грипът Тип Б не е идвал в България толкова масово от години

Заболеваемостта от грип в страната продължава да расте. Очаква се пикът на епидемията да е в края на януари, а тази година болестта да засегне повече млади хора.

„Тенденциите в София в момента са отражение на това, което се случва в областта и в цялата страна. За разлика от предходни години, обаче сега се наблюдават много повече пациенти с грип Тип Б“, съобщи д-р Илия Цеков – началник Лаборатория по вирусология в „Софиямед“.

В статия за вестник "Труд" той коментира, че този тип грип не е толкова често срещан, съответно по-малко хора имат изграден имунитет: „ Грип Тип Б, като епидемичен пандемичен щам циркулира всяка година, но толкова масово като тази година не е идвал от поне 7-8 години.  Това означава, че има по-малък брой хора, които са изградили имунитет срещу него и по-голям процент хора се очаква да се разболеят, и то в млада възраст.  Тези над 55 години е възможно да имат изграден имунитет, макар и частичен“.

„Интересното е, че най-мъничките също боледуват, но не толкова тежко.  Тук има и елемент на индивидуален имунен отговор към този вирус“, допълва д-р Цеков.

Неговият съвет е при наличие на симтпоми да се уверим със сигурност, че става дума за грип, чрез бърз тест или друго специализирано изследване.

„Съчетанието от характерни симптоми, епидемия и евентуално – положителен тест за грип в първите 12 до 24 часа, дава възможност за приложение на специфично противогрипно лекарство. Взето в първите часове на проява на симптомите то забавя разпространението на вируса, заболяването протича по-леко и по-кратко, а рискът от усложнения намалява значително“, обяснява специалистът.

Според него, когато в семейството има един човек, който е доказано болен с тест, останалите не е необходимо да се изследват, тъй като по типичните симптоми може да се приеме, че става дума за грипна инфекция.

Един от начините да се установи грипна инфекция е чрез т.нар Real-time PСR или амплификационен метод. Той се прави в Националния център по заразни и паразитни болести. Взимат се с тампон клетки от носоглътката, от тях се извлича тотална нуклеинова киселина -  ДНК и РНК  и в този микс се търси спечифична РНК на грипен вирус по специална методика.

В повечето случаи може да се направи и т.нар бърз тест за грипна детекция. „Изследването може да се направи в Лабораторията по вирусология на „Софиямед“. За него също е необходимо да се вземат клетки от носоглътката. Материалът трябва максимално бързо да бъде обработен в лаборатория, а най-добре е да се направи на място. Препоръчително е бърз тест да бъде направен, когато клиничната картина не е характерна или е необходимо отграничаване на симтомите. Например едно дете на 3-4 години не винаги може добре да опише какво чувства – тази характерна болка по мускулите, това, че го втриса и температурата се покачва“, обяснява д-р Цеков.

По думите му, с напредването на епидемията, особено в София, в следващите две-три седмици, все по-малко ще има нужда от тест и все повече от конкретни мерки.

Освен лекарствата те включват и добра лична хигиена. „Този вирус има липидна обвивка и е относително неустойчив на различни детергенти, като сапун и спирт. Честото миене на ръце и лице със сапун намалява риска от заразяване. Пътуваме, например в градския транспорт. В момента, в който се приберем вкъщи или отидем на работа, първото нещо, което трябва да направим е да се измием добре със сапун и топла вода. Простичко, но може да намали драстично възможността от заразяване.  Добре е преди да сме се измили да не се пипаме много по очите“, съветва още д-р Илия Цеков.

Честото проветряване също е добър метод, защото така се намалява броят на инфекциозните частици, с което пак се редуцира риска от заразяване. Препоръчва се още редовното почистване на работните повърхности и носенето на предпазна маска. 

Лабораторията по вирусология към ДКЦ „Софиямед“ се намира в гр.София, бул.“Г.М.Димитров“16, етаж Сутерен.

В Лабораторията се извършват рутинни и профилактични изследвания. Обемът на дейности включва: серологина и молекулярна идентификация на различни патогенни микроорганизми:

-вирусни хепатити(Хепатит А, В, С);

-хламидийни инфекции ;

-херпесни вируси (Херпес симплекс -тип 1 и 2, Херпес Зостер, Цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус);

-остри вирусни респираторни заболявания (Грип А, В; Рубеола, Морбили и др.)

Лабораторията работи с НЗОК, с частните здравно-осигурителни фондове и корпоративни клиенти по профилактичната програма на ДКЦ „Софиямед“, както и с пациенти по платен прием от цялата страна.

Комплексната дейност на Лабораторията се осъществява от лекари-специалисти, биолози и медицински лаборанти с опит и съответна квалификация.