EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Анатолий Дуковски: Това, което осигуряваме на бременната жена у нас, не отстъпва на това, което е в Стокхолм

 

Евроком, предаването „Академия Здравитал“

25.01.2022

 

Рак на ендометриума или рак на лигавицата на матката е сравнително рядко заболяване за щастие, като правило много често  настъпва в менопаузалната или в пременопаузалната възраст, тогава когато жената е над 45, 50 или 60 години, заяви д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог в УМБАЛ "Софиямед" в предаването „Академия Здравитал“ на Евроком. Всички кръвотечения в менопаузалната възраст, които са в гинекологичната практика са силно суспектни за рак на ендометриума на матката. За голяма радост 80% от тях са абсолютно бенигнени (доброкачествени). Аз съм оперирал преди 10 години жени с рак на лигавицата на матката и досега са добре, посочи докторът.

 

В кой момент трябва да се махне единичната миома, какъв е принципът? „След 35-годишна възраст всяка трета жена има миома на матката. Половината от тези жени имат единични миомни възли, а другите - няколко. Причините за едното и за другото състояние са различни. Когато е един миомен възел най-често причината е генетична, а когато са множествени – причината е хормонално-индивидуална за този организъм.  Зависи колко е голям миомният възел, например 2-3 см и къде е  разположен. Ако жената има желание да има своята бременност, тя може да има опити да забременее без да се отстранява миомният възел. Ако има бременност, бременността спокойно може да продължи с миомния възел и когато дойде време за родоразрешение се извършва цезарово сечение и отстраняване на миомния възел. Ако миомните възли са повече от един, те значително пречат вече на репродукционната способност и е желателно да бъдат отстранени“.

 

"Трябва да ви кажа, че нашето отношение към бременната жена, това което нашето общество е осигурило като възможности не отстъпва на това, което е в Стокхолм“, заяви д-р Дуковски, помолен от водещия д-р Христо Деянов да направи сравнение с Швеция, но добави, че най-печалното е, че България е в тежък демографски срив. „Много пъти съм бил в Париж и на много  други световни конгреси. Ние не отстъпваме кой знае колко много на това, което става по света“.  Д-р Деянов също се съгласи добавяйки, „вие специализирате в чужбина, работите със същите апарати, които са произведени в тези държави и с които и там работят, така че защо да отстъпваме“.