СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Таня Тодорова: Пациентът не трябва да има съмнение по отношение на лабораторните резултати

Д-р Таня Тодорова:  Пациентът не трябва да има съмнение по отношение на лабораторните резултати Д-р Таня Тодорова:  Пациентът не трябва да има съмнение по отношение на лабораторните резултати Д-р Таня Тодорова:  Пациентът не трябва да има съмнение по отношение на лабораторните резултати
Д-р Таня Тодорова:  Пациентът не трябва да има съмнение по отношение на лабораторните резултати

Наблюдава се бум на изследване на хормоните на щитовидната жлеза
Стандарт стр. 14
________________________________________
Лабораторните изследвания са неотменна част от диагностицирането на заболяванията. Дори когато се чувстваме здрави, обаче е добре веднъж годишно да правим профилактични лабораторни изследвания.
"При всички случаи е добре да се направи пълна кръвна картина, да се изследва кръвна захар и урина. Чернодробните показатели също са важни. Черният дроб е един от най-натоварените органи, той е лабораторията на човешкия организъм. Там се преработва всичко - лекарства, алкохол, храни, други химични вещества. Другото, което се прави като профилактика, е липидният профил, т.е общият холестерол, добрият и лошият холестерол и триглицеридите, които са рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания - най-честите в България. Всеки човек с високо кръвно налягане или друго сърдечно заболяване, трябва да следи липидния си статус, съветва д-р Таня Тодорова, началник на Клиничната лаборатория в "Софиямед".
Като лабораторен лекар с дългогодишна практика д-р Тодорова споделя, че наблюдава тенденция на завишаване ръста на изследването на определени показатели, което по думите й говори за увеличаване на пациентите с някои заболявания.
"Напоследък има бум на изследване на хормоните на щитовидната жлеза. Ендокринолозите констатират повишена патология на щитовидната жлеза и при нас изследванията на хормоните по лекарско предписание са сериозно завишени. Увеличава се изследването на нивото на инсулина, като част от диагностицирането на захарния диабет. Разбира се, все повече лекари насочват пациентите за изследване на туморните маркери. За съжаление диагнозата рак на дебелото черво също зачести, така че в тази връзка се изследват маркерите СА19-9 и СЕА, заедно с колоноскопията. Туморните маркери за рак на простатата и млечната жлеза продължават да се изследват често, поради високата заболеваемост. Един сравнително нов показател е нивото на Витамин Д. Доказа се, че този витамин, освен костната обмяна, участва в много други процеси в организма, поради което в момента се изследва много често, посочва наблюденията си д-р Таня Тодорова.
Тя е категорична, че пациентът не трябва да има съмнения по отношение на лабораторните резултати. "При кръвната картина и биохимичните показатели, ако кръвта е взета едномоментно и е изследвана в няколко лаборатории, не би трябвало да има съществена разлика в резултатите. Лабораториите не работят с еднаква апаратура и аналитични методи, затова резултатът не може да бъде съвсем едно към едно. За да бъдат резултатите напълно достоверни, ние и всяка друга лаборатория сме длъжни да провеждаме вътре лабораторен качествен контрол на всички показатели ежедневно. Освен това всички лаборатории трябва да участват във външна оценка на качеството всеки месец. Това е стандарт, който изпълняваме, за да бъдем сравними с другите лаборатории. Този стандарт се изпълнява в национален план."
Д-р Тодорова коментира, че всички лаборатории трябва да спазват Медицинския стандарт по Клинична лаборатория, за да получи пациентът верен резултат. За да се постави точна диагноза за едно заболяване, резултатите е нужно да се разчитат комплексно. Важно е да се знае, че пациентът не трябва да прибягва до самостоятелно разчитане на резултатите.
"На пациента не му е ясна степента на увеличение или намаление на даден показател. Обхватът на референтните граници е много важен. Има показатели, при които много малко увеличение или намаление вече е опасно за здравето. Но това пациентът няма как да го знае, затова в някои страни въобще не се допуска пациентите да си виждат резултатите. Те се разчитат само от лекар. Никой не трябва да предприема самолечение на базата на това, което вижда в лабораторните изследвания", категорична е д-р Тодорова. Според нея възрастта и хроничните заболявания също са съществен фактор при разчитането на изследванията.
Важно за достоверността на лабораторните изследвания е и времето, в което се взема кръвта. "Има много пациенти, които идват по обяд или по-късно и казват "аз не съм ял от сутринта, сега съм станал". Но много от лабораторните показатели имат денонощен ритъм и референтните граници са определени за времето от 7.00 до 10.00 часа, на гладно, 12 часа след последното хранене. Сутринта, преди вземане на пробата, не трябва да се пуши, да се пие кафе, да се смучат бонбони или да се дъвчи дъвка, защото това опорочава изследванията. Вода може да се пие. Всичко това, разбира се, не се отнася за изследванията по спешност, които се работят по всяко време на денонощието", съветва началникът на Клиничната лаборатория в "Софиямед".
***
Клиничната лаборатория на ДКЦ "Софиямед" е разположена на партерния етаж на Медицински комплекс "Софиямед" - Блок 1, гр. София, бул. Т.М.Димитров" 16. Лабораторията разполага с локална регистратура. Тя обслужва пациенти, насочени от общопрактикуващи лекари и специалисти, пациенти от здравно-осигурителни фондове, такива с профилактични пакети и изследващи се по собствено желание.
Лабораторията предлага широк спектър от изследвания и използва аналитични методи, утвърдени от Медицинския стандарт по Клинична лаборатория и международните стандарти. Разполага с лабораторна информационна система. Пациентите се регистрират с уникален баркод и резултатите им се съхраняват с години.
Лабораторията на ДКЦ "Софиямед" предлага широка гама изследвания, като обхватът се разширява непрекъснато, съобразно новостите в диагностиката на различните заболявания.
Работно време за амбулаторни пациенти е от 7.30 до 19.30 ч. всеки делничен ден. Кръв за изследвания се взима сутрин в интервала от 7.30 до 10.00 часа на гладно. Резултатите се получават след 15.00 ч същия ден на регистратурата или онлайн. Пациентите имат възможност за консултация с лабораторен лекар всеки делничен ден от 8.00 до 15.00 часа.