СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Цветанка Терзиева: Натрупването на много Е-та в организма е вредно

Д-р Цветанка Терзиева: Натрупването на много Е-та в организма е вредно Д-р Цветанка Терзиева: Натрупването на много Е-та в организма е вредно Д-р Цветанка Терзиева: Натрупването на много Е-та в организма е вредно
Д-р Цветанка Терзиева: Натрупването на много Е-та в организма е вредно

Агенцията на храните започна засилени проверки в магазините за агнешкото, яйцата, козунаците и всички продукти, които купуват потребителите в дните покрай Великден. Консумирането на различни продукти в голямо количество води до натрупването на големи количества Е-та в организма и вреди на здравето. Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълъг срок на годност, предупреди в "Денят започва" д-р Цветанка Терзиева - началник на Отделението по Ендокринология в УМБАЛ "Софиямед".

 

"Това, което в момента ни застрашава, е качеството по отношение на допълнителните химически вещества, които се съдържат в храните или известните като Е-та. Те представляват емулгатори, овкусители, оцветители - всичко, което би могло да удължи живота на един продукт и да го остави в такова състояние, че да привлича купувача и да придаде вкус, който ни харесва и въпреки това продуктът да не е полезен и вреден в определени случаи. Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълга годност. Минимални количества консерванти в този продукт не са вредни, но когато консумираме различни продукти и голямо количество с тези Е-та, те се натрупват в организма и стават вече вредни", обясни д-р Терзиева.

 

Целия разговор с д-р Цветанка Терзиева можете да видите тук.