СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Цветанка Терзиева: Пролетната умора може да се избегне с правилно хранене и повече движение

Д-р Цветанка Терзиева: Пролетната умора може да се избегне с правилно хранене и повече движение Д-р Цветанка Терзиева: Пролетната умора може да се избегне с правилно хранене и повече движение Д-р Цветанка Терзиева: Пролетната умора може да се избегне с правилно хранене и повече движение
Д-р Цветанка Терзиева: Пролетната умора може да се избегне с правилно хранене и повече движение

Началникът на Отделението по Ендокринология в УМБАЛ „Софиямед“ в интервю за в."Доктор"


Д-р Терзиева, след дни настъпва пролетта. Трябва ли да променим начина си на хранене?


Енергийните нужди на организма в пролетния сезон намаляват рязко. В същото време по-топлото време предполага засилване на двигателния режим на открито – разходки, туризъм и т.н Това налага някои промени в храненето на всеки от нас. Тук ни улеснява това, че вече се появяват зеленчуци, плодове, които също дават основание да променим хранителния си режим.

 

Какво да махнем и какво да прибавим към ежедневното си меню?


През зимния период, поради повишените енергийни нужди и ниските температури, храната ни съдържа мното мазнини и протеини. Всичко това може да се промени през пролетта. Промяната би трябвало да се съчетае с нашите познания за т.нар. хранителна пирамида. Там са изобразени различните храни, които трябва в различно количество да бъдат поемани ежедневно от всеки здрав човек. В основата на пирамидата са зърнено-житните храни, бобовите храни, които дават полизахариди и насищат по този начин организма за по-дълъг период от време. На второ място идват зеленчуците. Това ни предоставя и пролетта. Зеленчуци в България има напълно достатъчно, така че можем да разширим диетата си с увеличаване на количеството на зеленчуците. След тях идват плодовете, по възможност да не са много сладки и да са екологично чисти. После се нареждат млякото и млечните продукти, като препоръчвам те да са по-нискомаслени, яйцата и ядките.

 

Трябва ли да намалим консумацията на месо през по-топлите месеци?


Месото стои в тясната част на хранителната верига, т.е консумацията му трябва да е в по-малки количества и по-рядко. Препоръчвам да се яде риба и пилешкото или пуешко месо. Над тях е червеното месо, най-добре телешко, но може и да е свинско. В най-тясната и най-горна част на пирамидата остават мазнините. Това са храни, които трябва да бъдат редуцирани, независимо от сезона.

 

Както казахте, през пролетта енергийният разход на организма е по-голям. Това как влияе на количеството храна, която трябва да приемаме през деня?


Трябва да се внимава с това колко храна приемаме. Ако ние приемаме месото като източник на протеини, по 250-300 грама на ден, това количество е доста голямо от гледна точка на енергийния внос. По същия начин, ако храненето ни включва 3-4 яйца и 300-350 грама месо това вече идва много. Количеството трябва да бъде съобразено с енергийните нужди на организма. Какво става, ако не го съобразите – започва покачване на килограмите, защото калориите, които давате на организма си са повече от тези, които можете да изразходите.

 

Кои храни трябва да избягваме?


Всички храни, съдържащи кристална захар, включително и безалкохолните напитки, тъй като те съдържат големи количества кристална захар. На второ място – солта. Храните, съдържаши много сол, също са вредни. На трето място – полуфабрикатите. Те лесно се приготвят вкъщи, но съдържат различни консерванти, подобрители, които макар и в много малко количество, са вредни. Те съдържат и алергени. Част от тях стимулират апетита и може да доведат до затлъстяване. Когато купувате даден продукт първо поглеждайте на етикета за две неща – каква е енергийната стойност на този продукт за 100 грама и колко Е-та има в него. Колкото повече са те, толкова е по-препоръчително да се избягва този продукт.

 

Наднорменото тегло и затлъстяването са сред съвременнте здравословни проблеми и засягат все повече хора. Какво показва статистиката?


По данни от 2016 година в България наднорменото тегло при мъжете е около 63%, при жените 46%. В Европа наднорменото тегло е 50% за двата пола. Затлъстяването в България при мъже е 17%, при жените 19%. Средното за Европа е около 20%. Т.е вървим в европейските норми, но това не трябва да ни успокоява.

 

През пролетта много хора се оплакват, че лесно се уморяват. Какви съвети можете да дадете във връзка с т.нар пролетна умора?


Пролетната умора е свързана именно с промяна на времето – от по-студено към по-топло. Това, което аз бих посъветвала е първо да започнем отсега постепенно промяна на хранителния режим. Да ограничим и постепенно да излезем от групата на тежките храни, съдържащи повече мазнини, готвени ястия, хлябът, изобщо всичко, което ще увеличи умората ни. Да спрем консумацията на тестените храни – пици, банички и т.н и да ядем повече плодове, нискомаслено кисело мляко, салати. За срок от 1-2 седмици да се приемат и мултивитамини. Увеличете ходенето, движението. Ходенето трябва да е като разходка, а не във фитнеса. Туризмът през почивните дни също ще ви спаси от пролетната умора. Препоръчвам пиене на повече течности, чайове, особено зеления и най-вече вода.