СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Кашлицата при децата намалява след 6-тата година

Кашлицата при децата намалява след 6-тата година Кашлицата при децата намалява след 6-тата година Кашлицата при децата намалява след 6-тата година
Кашлицата при децата намалява след 6-тата година

Телеграф  стр. ІІ  

 

Пиша ви за съвет, защото вече не знам към какъв лекар да се обърна. Дъщеря ми е на почти 4 годинки и почти всеки месец има проблем или възпаление на горните дихателни пътища. В момента също е с ужасна кашлица, а понякога, като се закашля, чак почервенява, защото не може да си поеме въздух. Пие сиропи, антибиотици, минава и след месец-два се повтаря Същото. Нейната лична лекарка не ни насочва към никакъв специалист. Било нормално за възрастта, но аз вече много се притеснявам. Моля за съвет какъв специалист да я прегледа, какви изследвания да пуснем?

 

Стефани, 28 г., София

Д-р Борислав Ганев, началник –отделение по педиатрия в УМБАЛ “Софиямед“ и детски кардиолог:

Кашлицата е един от най-честите симптоми, каращи пациентите да търсят лекарска помощ. В общата медицинска практика делът на консултации при деца с кашлица достига до около 30% от всички прегледи.

Кашлицата при децата се среща най-често в периода между 2 и 6 г. и постепенно честотата й намалява в ранната училищна и юношеската възраст. Това се обусловя от анатомичните и физиологични особености на дихателната система, характерни за различните периоди на детството. Въпреки че съществуват множество потенциални причини за появата на кашлица у децата, водещи си остават инфекциите на горните дихателни пътища, особено рецидивиращите. Оправдано внимание заслужава продължителната т.нар. хронична кашлица. Освен че влошава в една или друга степен качеството на живот на детето, тя е и причина за тревожност у родителите. Последните трудно могат да бъдат убедени от аргументите на лекаря, че се касае за "нормална" или неспецифична кашлица и че е необходимо да проявят търпение до спонтанното отзвучаване на симптома. Практиката показва, че при децата кашлицата, свързана с остри респираторни инфекции, отзвучава за 1 до 3 седмици, от което следва, че за хронична кашлица говорим, когато тя е ежедневна и с продължителност над 3 седмици. Диагностиката на хроничната кашлица е основана на принципа на изключването: с помощта на специализирани прегледи и изследвания последователно се отхвърлят възможните причини. Преценява се в конкретния случай коя от тях е най-вероятната и се започва с нейното елиминиране или потвърждение. Считам, че във вашия случай трябва да се започне с консултация от детски УНГ специалист за изключване на хронична инфекция на носоглътката. Ако при този преглед не се открие сигурна причина за хроничната кашлица, тогава детето трябва да се насочи към детски пулмолог, който да определи по-нататъшния диагностичен план.