СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Лекари от цялата страна протестираха срещу насилието

Лекари от цялата страна протестираха срещу насилието Лекари от цялата страна протестираха срещу насилието Лекари от цялата страна протестираха срещу насилието
Лекари от цялата страна протестираха срещу насилието

"Софиямед" и други частни болници се включиха в тях 

Монитор  стр. 5  

 

 

Лекари от цялата страна излязоха на символичен протест срещу насилието над медици. Недоволството им беше провокирано от побоя над д-р Албена Гагова в болница "Шейново". Тя беше пребита от баща на новородено, защото отказала да му даде плацентата. Между 13.00 и 13.30 часа лекарите изразиха своята подкрепа към всички пострадали от насилие медицински специалисти.

Призивът за тях е на столичната колегия на Българския лекарски съюз.

Пожелахме и апелирахме към колегите в 13.00 ч. за 15-20 минути да излязат пред лечебните заведения, защото положението е нетърпимо. Този прецедент не е прелял чашата. Чашата отдавна е преляла, заяви проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

 

Трябва да се промени начинът на мислене на обществото и то да бъде по-малко толерантно към насилието във всяка една негова форма, посочи неонатологът д-р Иванка Янкова от сто личната АГ-болница "Шейново".

Символични протести ще има в лечебни заведения в страната и в понеделник. Тогава за четвърт час пред болница "Св. Мина" в Пловдив ще се включат лекарите и акушерките от акушеро-гинекологичното отделение "Весела", които административно са част от здравното заведение.

"Не на насилието над медици!" Зад този лозунг застанаха лекари и медицински персонал от медицински комплекс "Софиямед", като се присъединиха към протестните действия срещу насилието над медици и в подкрепа на нападнатия преди дни колега от САГБАЛ "Шейново". Медицинските екипи на "Софиямед" поставиха синя протестна лентичка на реверите на престилките и болничните си екипи и излязоха точно в 13:00 ч. пред сградата на лечебното заведение на бул. "Г. М.Димитров" 16. Екипът на УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед" осъжда поредния случай на насилие над лекар и се обявява категорично срещу него, като се надява скоро компетентните органи да предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасна работна среда на лекарите и медицинските работници в страната.

Лечебното заведение излезе с декларация от името на служителите си в подкрепа на нападнатата колега и осъждаща насилието над медици.

"Вярваме, че законът ще бъде упражнен в цялата му строгост и виновните ще понесат своята отговорност, тъй като е недопустимо лекари и медицински персонал да стават жертви по време на изпълнение на професионалния си дълг. Призоваваме пациентите и техните близки за уважение към медицинските специалисти и техния труд по спасяване на човешкия живот", се казва в част от нея.