СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Нездравословното хранене има основна роля при затлъстяването и влошава детския имунитет

Нездравословното хранене има основна роля при затлъстяването и влошава детския имунитет Нездравословното хранене има основна роля при затлъстяването и влошава детския имунитет Нездравословното хранене има основна роля при затлъстяването и влошава детския имунитет
Нездравословното хранене има основна роля при затлъстяването и влошава детския имунитет

в.24 часа

- Д-р Ганев, днес откриваме новата учебна година. По ваше мнение зачествяват ли острите респираторни заболявания през есенно-зимния сезон и какво бихте посъветвали родителите да предприемат, за да не се стига до развитието им?

- С установяването на студеното и мъгливо време, характено за настъпващата есен, честотата на респираторните заболявания, особено в детска и ученическа възраст, скача лавинообразно. Това е неизбежна част от живота на всяко дете, без да значи, че трябва да сме пасивни набюдатели и да се примиряваме. Има няколко несложни практически стъпки, които родителите могат да предприемат, за да намалят честотата на тези заболявания при децата им. Най-ефективният начин, по който можем да действаме, е подсилването на детския имунитет. За постигането на тази цел най-важни са семейната битова среда, здравословното балансирано хранене, закаляването и намаляването на стреса чрез системна физическа активност. Изтощителният дневен режим с нарушен баланс между бодърстване и сън, а също и продължителното гледане на телевизия и компютърни игри нарушават естествения ритъм на функциониране на нервната, ендкринната и имунна системи. Хроничният стрес изтощава имунната система, лишавайки я от възможността за своевременно и адекватно противодействие срещу болестотворните агенти. Пълноценният сън е важен фактор за изграждане на силен имунитет, особенно при подрастващия детски организъм. По време на съня от органите на имунната система се отделят специфични субстанции - цитокини. Една от техните основни функции е да участват в защитата на организма от инфекции. Хроничното недоспиване води до отслабване на имунния отговор и до повишена податливост към болести.

Небалансираното хранене, богато на мазнини и захари и бедно на белтъчини, минерали, витамини и естествени фибри, влошава естествените имунни процеси. Постарайте се децата по-често да приемат домашно приготвена храна от пресни и качествени продукти. Детското меню трябва да е богато на зеленчуци, плодове и нетлъсти меса. Млякото, млечните продукти, оризът и варивата, без да се прекалява с тях, също имат своето съществено място в рационалното хранене на детето. Здрасловното и балансирано хранене често се оказва трудна задача, защото много от най-любимите детски храни са вредни за имунитета. Неконтролираната консумация на шоколадови изделия, бисквити и други подобни сладкиши, всичките богати на бяла рафинирана захар, доказано подтискат имунитета.

Следваща важна стъпка в грижата за детския имунитет е укрепването му чрез закаляване. Осигурете на децата повече движение и игри на открито сред природата, за да растат здрави и неподатливи на инфекции.


- Казвате, че храненето е от важно значение за правилното развитието на детския организъм. За кои храни родителите трябва да внимават?

- За храни, богати на наситени мазнини и трансмазнини, каквито са сладоледът, шоколадът, чипсовете, тестените изделия. Те крият рискове освен от наднормено тегло и от понижаване имунната защита на организма. Това се предизвиква чрез подтискане функцията на една група от имунни клетки - т.нар. Т-лимфоцити. Друг типичен представител на нездравословните храни са пържените. Те са вредни с това, че отделят след консумиране голямо количество свободни радикали, които предизвикват оксидативен стрес и така блокират защитните механизми на организма. Сериозен оксидативен стрес настъпва и при консумацията на храни, богати на Е-та - различните хранителни добавки. Това са близалките, желираните бонбони, царевичните снаксове, кренвиршите, колбасите.


- Вие сте и детски кардиолог. Обяснете как тези храни и като цяло режимът на детето влияе върху сърдечно-съдовата му система?

- Ще дам конкретен пример с артериалната хипертония (повишеното кръвно налягане), която е изведена на първо място между рисковите фактори за болестност и смъртност от сърдечен произход сред възрастното население. По официални данни у нас са регистрирани над 1,5 милиона души, страдащи от тази болест. Натрупват се все повече доказателства, че повишеното артериално налятане при децата и юношите се среща много по-често, отколкото доскоро се предполагаше: у нас то е открито в около 5-6% от подрастващите. Тази неблагоприятна тенденция е свързана с епидемията от затлъстяване при децата. Наднорменото тегло и заседналият начин на живот са основните причини (изключвайки фамилната обремененост) за повишаване относителния дял на децата с артериална хипертония. Небалансираното, нездравословно хранене безспорно има решаваща роля както за затлъстяването, така и за отклоненията в мастната обмяна (дислипидемията) и нарушения въглехидратен толеранс - предвестника на захарния диабет. При прилагането на диетичен режим, целящ редукция на телестото тегло, заедно с повишаване на физическата активност се постига и забележимо понижаване на артериалното налягане без никакви медикаменти.


- От няколко месеца сте началник и на детското отделение към Университетска болница "Софиямед". С какви специалисти разполага отделението?

- Опирайки се на кот;епцията, че човешкият организъм е едно цяло и трябва да се разглежда комплексно, съм си поставил за цел да изградя мултидисциплинарен екип от професионалисти, всеки от които е експерт в своята област. Това ще позволи ефективно и качествено разрешаване на всеки здравословен пролем при отделния пациент, независимо колко комплексен е той. В тази насока наличният кадрови потенциал е много обещаващ и вече е факт: разполагаме с утвърдени и признати специалисти по детска ревматология, гастроентерология и кардиология. Те, в тясна колаборация с колегите от ДКЦ "Софиямед"- тесни специалисти по детска неврология, ендокринология и нефрология, са в състояние да посрещнат неотложните здравни нужди на малките ни пациенти, каквито и да са те. При нужда, можем и разчитаме и на консултантската помощ от колегите от всички други клиники и отделения на УМБАЛ "Софиямед". Всички лекари от екипа на отделението извършват консултации по график в ДКЦ "Софиямед". Тази практика дава възможност да се утвърди континуитета между доболничнаната и болнична медицинска помощ - принцип, работещ в интерес на пациента, осигурявайки му по-добро качество на обслужване.


- А с каква апаратура и условия разполага структурата?

- Материалната обезпеченост откъм медицинска апаратура също е от съществено значение за успешното изпълнение на високоотговорната ни мисия по опазване и възстановяване на детското здраве. Разполагаме със съвременна диагностична и терапевтична апаратура: мултифункционален апарат за ултразвукова диагностика (ехограф); портативен апарат за 24-часово мониториране на артериалното налягане; стационарни мониторни системи за симулнанно регистриране и проследяване на всички жизнени показатели; портативни пулсокиметри; дигитален електрокардиограф; инхалатори - стационарни и преносими; електрически перфезионни помпи и инфузомати и други.

Отделението предоставя отлични битови условия и удобства. Всеки наш малък пациент се потапя в красив и забавен свят от приказни анимирани герои, постигнат чрез подходяща декорация на коридорите, фоайетата и останалите сервизни помещения. Целта е физическият и емоционален комфорт на децата.

Въпреки че отделението не е със статут на спешно, колегите денонощно и без почивни дни безотказно извършват специализирани педиатрични консултации на деца, потърсили медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛ "Софиямед". По време на тези консултации могат да се назначат и извършат лабораторни и образни изследвания благодарение на 24-часовото функциониране на клиничната лаборатория и отделението по образна диагностика при ДКЦ "Софиямед". А благодарение на оборудването за окзване на спешна помощ могат да се овладеят редица остро настъпили болестни състояния като остра алергична реакция, тежък пристъп на бронхиална астма, фебрилен гърч, средно тежка и тежка степен на обезводняване вследствие на упорити повръщания и/ или диария, остро настъпили разстройства в сърдечния ритъм и проводимост и други.

Отделението разполага и с 2 напълно оборудвани стаи за интензивно лечение, снабдени с централна инсталация за медицински газове, мониторни системи и устройства за кислородолечение и аспирация - стационарни и мобилни.