СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ
ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

Д-Р ТАТЯНА ЦАНОВА, ДЕТСКИ НЕФРОЛОГ В ДКЦ "СОФИЯМЕД":

ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

Телеграф  стр. VIII   


Изследването на урина е прост и евтин скринингов метод за оценка на бъбреците и пикочните пътища. Един от най-честите въпроси, задавани от пациентите при посещение в кабинета на нефролога е какви са резултатите при изследване на урината.

Белтък и кръв в урината (хематурия) са двата показателя, които трябва да алармират родителите да потърсят консултация с детски нефролог. Трябва да се обърне внимание, че не всяка "червена урина" е еднозначна на "кръв в урината", казва детският нефролог от ДКЦ "София-мед" д-р Татяна Цанова.

"Хематурията може да е истинска или лъжлива (когато червената оцветка не се дължи на еритроцити, а на оцветители, използвани в храните, пигменти, лекарства). От своя страна истинската хематурия може да е невидима с просто око, а само при микроскопско изследване

(микроскопска хематурия) и видима (макроскопска хематурия). Друго разделяне е на изолирана (когато няма други отклонения в лабораторните показатели или придружаващи симптоми) и съчетана (когато се съпътства от белтък в урината, отоци, високо артериално налягане, обрив, ставни прояви и др.), коментира д-р Цанова.

Специалистът обяснява, че микроскопската хематурия се среща по-често от макроскопската. В над 50% от случаите изолираната (без други отклонения) микроскопска хематурия при последващо проследяване изчева с времето, т.е. тя е "доброкачествена". Такава е хематурията по време на инфекция, при дехидратация с кристалурия, при физическо натоварване. Този тип хематурия е епизодична, променя се дори в рамките на деня и изчезва след добро оводняване, след покой, след преминаване на инфекцията.

Зад макроскопската хематурия обикновено стои нефрологичен (заболяване на бъбрека) или урологичен проблем (заболяване на пикочните пътища).

Задача на лекаря е да намери произхода на "кървавата" урина и да оцени значимостта й.

Сериозно внимание трябва да се обърне на хематурия, съчетана с белтък в урината, промяна на бъбречната функция, отоци, високо артериално налягане, обрив, ставни прояви и др.

За спокойствие на родителите и сигурност при общопрактикуващите лекари, е добре преценката дали една хематурия е сериозен симптом при едно дете, да бъде направена от детски нефролог и/или уролог.