СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

ПРОФ. ДИАНА ЙОНОВА, "СОФИЯМЕД": СКРИНИНГ НА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ ПОКАЖЕ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ХОРА С БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ПРОФ. ДИАНА ЙОНОВА, ПРОФ. ДИАНА ЙОНОВА, ПРОФ. ДИАНА ЙОНОВА,
ПРОФ. ДИАНА ЙОНОВА,

ПРИ НАЛИЧИЕ НА БОЛКА В КРЪСТА ИЛИ ОТОЦИ ПО ЛИЦЕТО, ТЯЛОТО ИЛИ СИМЕТРИЧНИ ОТОЦИ ПО КРАЙНИЦИТЕ, НАПРАВЕТЕ ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА, СЪВЕТВА ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ НЕФРОЛОЗИ У НАС

Монитор  стр. 18 

Професор д-р Диана Йонова има 2 специалности - Вътрешни болести и Нефрология. Работила е в Клиниката по нефрология и диализа на Университетската болница в Плевен до 1983 г и в УМБАЛ "Александровска" до края на 2017 г. От 2008 г. до 2016 г. е ръководител на Клиничния център по Диализа при МУ-София. Започва работа в Консултативния център на Университетска болница "Софиямед" от началото на 2018 г. Проф. Диана Йонова е посочена в анкетата на Дарик радио сред "Най-добрите лекари на България", а в анкетата на сайта BestDoctors. Вд - сред най-добрите специалисти-нефролози в София.

Проф. Йонова, бъбречните заболявания са едни от най-често срещаните. Има ли данни колко хора в България имат увреда на бъбреците?

В страни, в които няма профилактични ежегодни прегледи за бъбречни заболявания, каквато е България, ние нямаме точни данни за картината на общата бъбречна заболеваемост. Тя вероятно е много по-висока, отколкото е официално регистри раната. При нас, нефролозите, идват пациенти които имат някакви оплаквания, или са насочени от колеги от други специалности. По някаква при чина нещо се е проявило от бъбречната патология за да дойдат при нас. Те не идват регулярно, за да проверим профилактично за наличието на заболяване. За разлика от България има страни, които са водещи в диагностиката на бъбречните заболявания и където се прави ежегодно масов скрининг на цялото население за откриване новоразвиваща се бъбречна патология. При първоначалните скрининги, които се правят още в детска възраст, се откриват вродените аномалии и някои ранно появяващи се бъбречни заболявания. Испания е една такава страна, която преди повече от 5 години въведе скрининг на цялото насепение. Мой колега - професор Джорди Бовер, който работи в една от университетските болници в Барселона, сподели с нас, че след въвеждане скрининга на бъбречните заболявания, нефролозите са значително натоварени и в страната има известен недостиг на специалисти от тази специалност. Нефрологичните заболявания често протичат латентно и не дават никаква симптоматика, или се проявяват само с отделни симптоми, имитиращи радикуперни болки, дископатия или костни болки около кръста и гръбнака. Лаикът не може да различи болките в гръбначният стълб и бъбречните болки. През последните години наблюдаме все-по-вече млади хора, чието ежедневие преминава на стола, пред компютъра, които се оплакват от болки в кръста.За диференцирането на този вид болка са задължителни лекарският преглед, кръвните и уринни тестове и образната диагностика.

Това означава ли, че хората, които прекарват целия си работен ден пред компютъра, са застрашени от поява на бъбречно заболяване?

Да. Застрашени са. От една страна са проблемите с костните структури и гръбначния стълб, защото намалената подвижност води до намалена обмяна на костите и патология по отношение на скелета. Застоят, седенето на едно място продължително време, без раздвижване, предизвиква и утаяване на урината в бъбреците, в легенчетата, в долните чашки. Това създава условия за образуване на бъбречни камъни и за бъбречно-каменна болест, която е предпоставка за възпаления, инфекции, и въобще - хронични бъбречни заболявания и тяхната прогресия.

Какво трябва да прави всеки човек като профилактика?

Това, което са направили испанците - ежегодни профилактични изследвания - взимане на кръв, урина и ехографски преглед на бъбреците са достатъчни, за да се каже има ли съмнения за заболяване или бъбреците работят добре. Всеки човек, ако веднъж в годината отиде при нефролог и бъде проверено състоянието на бъбреците и пикочо половата система може да бъде много по-спокоен.

Кои са тези симтпоми, които не трябва да се пренебрегват и да се потърси бързо мнението на специалист ?

Симптомите, които биха дали сигнал, че има проблем с бъбреците или отделителната система са: болките в кръста - в ляво, в дясно, двустранно; смущения в уринирането, промяна в цвета и мириса на урината; отоци по лицето, тялото, симетрични отоци по крайниците. Важно е да се знае, все пак, че болката в областта на бъбреците може да идва и от гръбначния стълб. Ако болката е само външна и се усеща при натискане с пръсти в тази област, може и да не е свързана с бъбреците, но ако върви навътре към тялото и се разпространява отпред по корема, надолу към слабините, нагоре към подребрието, тогава може да е бъбречна. Когато не може да се различи откъде идва болката, е добре да се направи изследване на урина. По-сигурно за откриване на патологична находка е изследването не на една, а на две сутрешни урини (в два последователни дни). Когато стерилната урина се изследва за бактерии, също са необходими две проби в последователни сутрини. Не малко лекари назначават само една урина, което може да се окаже диагностичен пропуск. Първата сутрешна урина е най-важна, защото е събирана по-продължителен период от време в организма на пациента - тя е най-подходяща за изследване. Ако болният има оплакване от някакви смущения при уриниране, парене, болка в областта на пикочния мехур, кризисни болки в областта на бъбреците или уретерите и мехура, уринината се изследва, независимо по кое време на денонощието се взима. Все-пак дори находката в урината да е негативна (да липсват патологични отклонения), това не означава задължително, че няма бъбречно увреждане (например, ако болният бъбрек или уретерът му е непроходим, поради наличие на запушващ камък или друг притискащ обемен процес, в урината няма да се намери нищо обеззпокоитепно). Затова трябва да се приложи и образна диагностика. Най-достъпна и с добър диагностичен потенциал е ехографското изследване.

Какво ще покажат резултатите, ако в България се въведе масов скрининг на населението ?

Ще покажат, че у нас има двойно повече хора с пробием с бъбреците и пикочните пътища, но те ще бъдат открити рано и ще бъдат лекувани навреме. Това ще редуцира броя хронични бъбречни заболявания ,както и ще забави тяхната прогреси-ря. Когато човек не знае, че има пробием, той нищо не прави. Когато има доказана диагноза и лекарят стои насреща, той дава и най-ценните съвети и най-правилното решение.

Кои са факторите, които влияят най-сериозно, за да се стигне до бъбречно заболяване?

Това са заседналият начин на живот, неправилното хранене, простудните заболявания, къпане в студена вода, сериозно изстиване на крайниците, инфекции на други органи и тъкани в човешкото тяло, чревни инфекции, полово предавани инфекции, някои алергични и имунни заболявания, недостатъчното приемане на течности. Добре е всеки да пие по 1.5-2 литра вода дневно, освен ако няма лекарско предписание да не се приемат много течности. Но, хората, които се потят повече, трябва и да приемат повече течности. Прекомерната употреба на газирани напитки също е вредна за бъбреците. Когато човек има установено хронично бъбречно заболяване, трябва при всяка вирусна или бактериална инфекция задължително да изследва две последователни сутрини урини за микробиология, две обикновени урини и - кръвна картина. Това е изключително важно, защото много често при инфекции от всякакво естество, се обостря и хроничното бъбречно заболяване.

Във връзка със Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания, който се отбелязва в началото на месец март проф. Диана Йонова организира безплатни профилактични прегледи. Те ще се провеждат в три последователни понеделника - 12.03, 19.03 и 26.03 от 15.00 часа в кабинет 5, етаж 2 на ДКЦ "Софиямед".

Необходимо е предварително записване на телефони: 02 465 00 00; 02 465 00 02; 0895 555 444; 0895 555 442