СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. д-р Анна-Мария Борисова: Дефицитът на витамин D води до безплодие

Проф. д-р Анна-Мария Борисова: Дефицитът на витамин D води до безплодие Проф. д-р Анна-Мария Борисова: Дефицитът на витамин D води до безплодие Проф. д-р Анна-Мария Борисова: Дефицитът на витамин D води до безплодие
Проф. д-р Анна-Мария Борисова: Дефицитът на витамин D води до безплодие

Мартина ЗИНОВИЕВА

в. Лечител Стр. 8

 

Проф. д-р Анна-Мария БОРИСОВА е български лекар и преподавател, министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов между 7 април и 29 септември 2010 г. Председател е на Българското дружество по ендокринология и Българската лига за профилактика на остеопорозата. В момента е началник Клиника по ендокринология и болести на обмяната в болница "Софиямед".

∙ От какво значение са хормоните за протичането на нормална бременност?

- В "Софиямед" от години се организира Училище за родители. Говори се за много неща, които биха им били полезни както по време на бременността, така и след това. В рамките на курса задължително участват ендокринолози, тъй като проблемите на бременността до голяма степен са свързани със състоянието на ендокринната система и със захарния диабет. В тази посока са беседите на ендокринолозите по време на курсовете. Не забравяме и дефицита на витамин D.

∙ От какво значение е той за зачатието?

- От огромно. Без него не може да настъпи естествена бременност и да протече нормално. Установено е със сигурност. Има нещо много любопитно. Правилото важи и за майките, и за бащите. Ако бащата страда от дефицит на витамин D, трудно двойката може да има деца по естествен път. Овладяването на недостига на този витамин би премахнало поне една от основните причини за безплодието у нас. По време на курсовете обаче ние, ендокринолозите, се спираме предимно на проблемите на щитовидната жлеза и диабета.

∙ Защо?

- Защото плодът няма собствена щитовидна жлеза до 6-ия месец на бременността. Той разчита единствено и само на майката. Да, обаче в целия свят заболяванията на щитовидната жлеза са много разпространени. Основно страдат жените. Проблемите с жлезата при силния пол са редки. За бременната е важно да знае дали щитовидната й жлеза може да се справи - да покрие не само нейните собствени нужди, но и на детето в утробата й. Оказва се, че в около 60% от случаите в целия свят (сходен е процентът за България) нарушената функция на жлезата не е диагностирана. По-простичко казано - всяка бременна жена може да страда от хипотиреоидизъм, без да знае.

∙ Каква опасност крие за бебето недиагностираното заболяване на щитовидната жлеза при майката?

- В първия триместър се формира мозъкът на плода. За да се формира правилно, са изключително важни тиреоидните хормони. Ами ако майката ги няма? Призивът на здравните и други власти е: "Да има висока раждаемост! Нека има повече бременности!". Добре. Само че трябва да се раждат здрави деца, които да се включат качествено в зряла възраст в обществото.

∙ Как предлагате да стане?

- Трябва да се въведе алгоритъм на поведение чрез Здравната каса. Идеята е, щом установи бременност, гинекологът да каже: "Идете, госпожо, при ендокринолог". Ендокринологът трябва да зададе 12 въпроса. Ако само на един-единствен въпрос бъдещата майка отговори с ла", непременно трябва да се направи тестуване за проблеми на щитовидната жлеза. Ако жените имат предишна анамнеза за хипо/хипертиреоидизъм, претърпели са операция на жлезата или облъчване, имат гуша, страдат от диабет или автоимунно заболяване, подлежат на допълнително изследване. Бъдещите майки от регионите с йоден дефицит също са с повишен риск. Става въпрос за планинските региони. Непременно трябва да се изследват жени с болестно затлъстяване, с фамилна обремененост. Пациентките, които са имали спонтанни аборти, преждевременно или мъртво раждане, задължително подлежат на скрининг. Същото важи за тези, които ще раждат след навършване на 30 години или носят в утробата си близнаци. Жените, преминали лечение с левотироксин, или тези, при които са използвани йодосъдържащи рентгеноконтрастни вещества, трябва да бъдат проверени също.

∙ Наши читателки питат кога точно трябва да се даде кръвна проба, за да са максимално точни резултатите? Преди или след менструация? Има ли значение?

- Не. Изследванията за щитовидни хормони може да се направят всеки ден, по всяко време на денонощието. Резултатът ще бъде един и същ. Подчертавам, че универсален скрининг за тиреоидни хормони просто ей така не се препоръчва. Налага се само ако пациентката отговаря на един от изброените рискови показатели. Не бива да се прави поголовно от всички. Дамите, които вече са на лечение за хипотиреоидизъм, първо трябва да видят какво е състоянието на хормоните и след това да мислят за бременност. Съвременната жена дирижира кога настъпва бременността. Вече много по-рядко са случайните зачевания.

∙ Казахте, че основен акцент по време на курсовете за бременни е диабетът. Защо?

- Диабетът в света засяга над 450 милиона души. В България - около половин милион. Следователно вероятността някоя млада жена да има диабет и да не подозира за него, е много голям. Поне 30% от диабетиците у нас не са диагностирани. Знаете ли кога тези хора получават диагнозата си? Когато постъпят в кардиологията с инфаркт или ритъмни нарушения, когато получат инсулт. .. Жалко е. Имаме тест с 11 въпроса за бременните. Правилото е същото като при отклоненията в дейността на щитовидната жлеза. Достатъчно е на един въпрос да се отговори положително, и изследванията за диабет стават задължителни. Говорим за обременяване с глюкоза по общите правила, които важат и за небременните.

Изследванията трябва да се направят, ако майката е над 25 години, ако страда от сърдечно-съдово заболяване, хипертония, ако е с наднормено тегло (индекс над 25) или висок холестерол (HDL), ако е имала проблеми при предходна бременност (спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртвороден плод), ако е родила бебе с тегло над 5 кг. Също така е наложително да се провери захарта, ако жената носи в утробата си два плода едновременно или има преки роднини (майка, баща, братя и сестри) диабетици. Ако през живота на бъдещата майка преди зачатието показателите за проблеми с усвояването на захарта са били извън рамките на допустимото, повторен скрининг е просто задължителен.

Много голяма част от бременните ще се окажат диабетички. Ендокринологът ще се погрижи за тях. Но другата част от изследваните, тези при които няма новооткрит диабет, също подлежат на повторно обременяване с глюкоза в

no-късен етап от бременността (24-28-а гестационна седмица). Тогава се търси друг диабет. Търсим 2 различни диабета. В началото търсим захарната болест, от която страда кажи-речи цялото население, а по-късно търсим специфичния за бременността диабет. Най-рисковият период за появата му са дните от 24-ата до 28-ата гестационна седмица. Тогава резултатите от глюкозното обременяване се третират по специални критерии. Не по общия ред. ∙ Какви тенденции наблюдавате? - Каквито се наблюдават в цял свят. Вече почти всяка жена забременява след 30 години, такъв е съвременният начин на живот. Що се отнася до проблемите на щитовидната жлеза, излиза, че по показател възраст почти всяка бъдеща майка трябва да изследва щитовидните си хормони. Повтарям, че не всяка бременна подлежи на скрининг. Да не си помислят жените, че щом забременеят, трябва веднага да се изследват за хипотиреоидизъм и диабет. Само ако отговарят на някой от рисковите показатели. Това е най-важното, с което се занимаваме ние, ендокринолозите от "Софиямед". Искаме алгоритъмът на поведение за изключване на хипотиреоидизъм при бременни да стане популярен сред всички ендокринолози в страната. Същото важи и за алгоритъма на поведение за оценка на рисковите фактори за предхождащ бременността диабет и гестационен по време на износване на плода. За да стане възможно това, съм се обърнала към Здравната каса, към Министерството на здравеопазването, Народното събрание (Комисия по здравеопазването). Надявам се в новия рамков договор да влезе една амбулаторна процедура за бременни, в която да се регламентира алгоритъмът, който предлагам. Само тогава ние ще сме проявили отговорност към бъдещото поколение. Срамота е да не се погрижим за бъдещите българи. Какви хора ще се раждат иначе? Ако не откриваме диабета навреме, ще имаме много аборти, мъртви раждания. Ако не осигурим вътреутробното развитие на бебетата, следващото поколение какво ще бъде...?