СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Само в "Софиямед" може да бъде направен мозъчно-съдов байпас

Само в Само в Само в
Само в

    Мозъчният байпас е позната методика от повече от 30 г. Първите резултати от нея не са били обнадеждаващи, поради което известно време не се прилага. През последните години обаче в целия свят, включително и в България, мозъчният байпас става отново актуален в резултат от въвеждането на високите технологии за диагностика и новите оперативни техники. След поредица от специализации в Европа по тази тема завеждащият Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Емил Кръстев и д-р Ваня Георгиева въвеждат метода, като спазват утвърдения австрийски стандарт за показанията и техниката при операциите. Така от 2013 година в Неврохирургията на болницата методиката се прилага вече рутинно. До момента са направени 23 мозъчни байпаса при 17 души, като в зависимост от показанията и състоянието на пациента те са били единични или двойни. Техниката е подходяща в случаите на пълно запушване на мозъчните артерии, което е причинило повтарящи се мозъчно-съдови инциденти /инсулти/.

Няколко са групите заболявания, при които тя подобрява значително състоянието на пациентите. Това са някои видове мозъчни аневризми, при които се налага прекъсване на хранещия съд. Също така и при мозъчни тумори, ангажиращи магистралните съдове по основата на черепа. Стеснените по различни причини мозъчни съдове намаляват кръвообращението и нерядко причиняват исхемични мозъчни инсулти. Стеснението на каротидната артерия с над 90% и пълното й запушване са състояния, при които се прилагат именно мозъчните байпас операции. Те предпазват болния от развитието на парализи, а в някои случаи и от смърт.

“Софиямед” разполага също така с висока технологична апаратура за контролиране на мозъчната дейност по време на операция. На разположение на неврохирурзите е микроскопска техника, която дава възможност в реално време да бъдат контрастирани и изобразени всички съдове, т.нар интраоперативна видеоангиография. Тя документира пълната проходимост на присадените към мозъка артерии по време на извършване на мозъчно-съдов байпас. УМБАЛ „Софиямед“ е единствената болница в България, която разполага с подобен микроскоп.

Операционният корпус на Клиниката по неврохирургия разполага и с две суперлуксозни операционни маси. Нова ултразвукова навигация прецизира оперативния процес, подобрява качеството на резултатите, намалява оперативната травма. Операционната техника от ново поколение включва още ултразвуков аспиратор, който разгражда туморите и разбива туморната тъкан, както и уред за ултразвукова костна аспирация.

Клиниката по неврохирургия в болница "Софиямед" разполага с 30 болнични легла и с условия за престой, които го нареждат сред най-добрите в България. Тя е с най-високото 3-то ниво на компетентност според българските медицински стандарти, за което е официално акредитирана.

Работи по всички здравни пътеки за неврохирургия с НЗОК.