EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Безплатни прегледи на простатата в „Софиямед“

в.Телеграф

2.11.2019 

 

Повече от десет години месец ноември е посветен на мъжкото здраве и рака на простатата. Превенция, откриване, изследвания - здравето на мъжете е централният фокус на отделението по урология и на УМБАЛ „Софиямед“ .

 

По традиция, екипът на отделението в този месец обявява безплатни прегледи за профилактика на едно от най-честите онкологични заболявания при мъжа – рака на простатата, включващи консултация със специалист-уролог, ултразвукова диагностика и дигитален ректален преглед. За осъществяване на консултативния преглед е необходим предварително изследван кръвен тест на простато-специфичен антиген!

 

Безплатните прегледи ще се осъществяват с предварително записванена тел. 02 465 00 00 всяка сряда до края на месец ноември от 14:30 до 16:30ч. в отделението по урология.

 

Въпреки, че е постигнат значителен напредък и са установени генетични и екологични рискови фактори за рак на простатата, доказателствата не са достатъчно силни за окончателни препоръки за превенцията му.

„Вярвам, че основният рисков фактор е диетата - храни, които произвеждат окислително увреждане на ДНК“, коментира д-р Иван Велев, началник на отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед“ . Той съветва да спортуваме повече, така че да поддържаме здравословно тегло.

„Опитайте се да сведете до минимум количеството на мазнините, които получавате от червено месо и млечни продукти. Яжте повече риба - данни от няколко проучвания сочат, че рибата може да помогне за предпазване от рак на простатата, тъй като има „добри мазнини“, особено омега-3 мастни киселини. Избягвайте трансмастни киселини (намиращи се в маргарините). Опитайте се да включите варени домати, които се готвят със зехтин, кръстоцветни зеленчуци (като броколи и карфиол) в много от седмичните си хранения и зелен чай. И накрая, воденето на здравословен начин на живот и правилното хранене са полезни за вас, но те няма да елиминират риска от развитие на заболяването, нито ще ви излекуват, ако сте диагностицирани. Имено затова каним всяка година мъжете и на профилактичен преглед“, допълва д-р Велев.

Тъй като ракът на простатата е вторият най-често срещан рак при мъжете, всички, особено здравите мъже, трябва да знаят и запомнят основните факти за болестта:

-колкото по-млад е пациентът, толкова по-агресивно се държи туморът.

- ако баща, дядо или брат развият рак на простатата, рискът от заболяването се удвоява и ако болестта се открие при две кръвни роднини, рискът се увеличава пет пъти.

-ракът на простатата е особено опасен, тъй като се развива в ранните стадии без изразени симптоми и прогресира много бавно - в продължение на много години и дори десетилетия.

-мъжете трябва да бъдат бдителни - симптомите на това заболяване започват да притесняват едва когато болестта е отишла твърде далеч и шансовете за пълно излекуване остават ниски. Затова поне веднъж годишно проверявайте нивото на PSA(простато-специфичен антиген) в кръвта, дори и да се чувствате абсолютно здрави.