EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Иван Тишков, завеждащ отделението по инвазивна гастроентерология в УМБАЛ "Софиямед": Добавките могат и да вредят, и да маскират заболявания

Безразборният прием на добавки без значение на индустрията, в която са популярни, винаги крие здравословни рискове. Основни щети понасят черен дроб, бъбреци и сърдечно-съдовата система. Хранителните добавки не подлежат на строгия контрол за състав и безопасност, на какъвто лекарствените средства. Често хранителните добавки биват приемани на фона на недиагностицирани хронични заболявания и имунни дефицити, което може да утежни или замаскира протичането и лечението им.

 

Капитал, приложение:Колко могат хранителните добавки
12.9.2025

 

Съвсем скорошен случай от практиката ми е младо момче със запушване на жлъчните пътища от жлъчни камъни с тежък иктер (жълтеница) - крайно нетипично заболяване за тази възраст и пол. След извършване на ендоскопска безкръвна процедура за отстраняване на камъните и "отпушване" на жлъчните канали не се отчете адекватен спад на билирубина (показател, отговарящ на степента на пожълтяване) и стабилизиране на общите показатели. При по-задълбочен разговор се оказа, че пациентът системно употребява анаболни стероиди с цел бързо изграждане на мускулна маса. Този вид продукти са свързани с хронични чернодробни увреждания.

 

Някои добавки могат да имат благоприятно въздействие върху възстановителния следоперативен период, други обаче увеличават риска от животозастрашаващи усложнения като кървене. Например продукти, съдържащи годжи бери, рекламирани доста често като бърз и натурален метод за отслабване, могат да взаимодействат с антикоагулантни медикаменти, увеличавайки значително риска от кървене. Няма добавка, която да влияе на всички само положително или само отрицателно.

 

Друг пример може да бъде - синефрин, стимулант, често срещан в хранителни добавки за отслабване, "ускоряващ" метаболизма. Той може да повиши кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Прекомерни дози от витамини и минерали също могат да бъдат с "противоположен" на желания ефект - например витамин A. Предозирането може да причини косопад, замаяност и главоболие. Ексцесивен прием на желязо може да доведе до стомашни разстройства, увреждане на черния дроб, витамин D - токсичността се изразява в натрупване на калций в кръвта, което води до гадене, повръщане, слабост и проблеми с бъбреците.

 

Често привидно банална симптоматика може да маскира по-сериозна патология, която дълго време да остане неразпозната и ненавреме адресирана.

 

Докато при здрави хора, които се хранят балансирано и пълноценно, без данни за дефицити, няма основание за употреба на пробиотици, в определени ситуации те могат да имат потенциална полза. При функционални нарушения, синдром на раздразненото черво или при курс с антибиотици. Счита се, че те имат поддържаща и допълваща терапевтична роля при пациенти с хронични чревни заболявания, като балансират чревната микробиома, намаляват възпалението и подобряват функцията на чревната бариера.

 

Макар някои изследвания да показват леки положителни ефекти на пробиотиците върху имунната система и общия здравен статус, те обикновено са временни и зависят от конкретния щам, а при тежко болни или имуносупресирани пациенти употребата крие рискове и трябва да бъде преценена от лекар.

За здрави хора поддържането на чревното здраве може да се постигне ефективно чрез богата на фибри диета и ферментирали храни като кисело мляко, кефир и др.