EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Затлъстяването е водеща причина за пандемията от захарен диабет тип 2

в. Трета възраст, Стр. 8

Затлъстяването като една от основните причини за захарен диабет тип 2 бе определено от проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология, която бе гост лектор на обучението за здравни журналисти "Часът на диабета", организирано от АстраЗенека България.

ПЛАШЕЩАТА СТАТИСТИКА

По данни на Международната диабетна организация за 15 години броят на диабетиците е нараснал почти трикратно - от 151 милиона души през 2000 г. до 415 милиона души през 2015 г. В Европа броят на диабетно болните е 60 милиона души на възраст между 20 и 79 години. Съвременните американци тежат средно с 12 кг повече от американците през 1950 г. У нас повече от половин милион българи имат диабет тип 2, като повече от половината (51.6%) от диабетиците са със затлъстяване. Данните показват още, че диабетиците имат и сърдечносъдово заболяване 2.5 пъти по-често в сравнение със здравите хора.

Проф. Борисова е категорична, че за намаление на диабета и сърдечносъдовите заболявания трябва да се лекува първопричината - затлъстяването. Според нея възпитание в семейството от ранна възраст на здравословен стил на живот е ключов в превенцията на затлъстяването, а оттам и на диабета. За целта специалистът препоръчва разумно хранене с подбор на продуктите като вид и количество, както и системно движение с игри, туризъм, спорт. В същото време данните сочат, че 20% от мъжете и 25% от жените в България в днешно време са физически неактивни. И още нещо притеснително за нашата държава - традиционно производител на плодове: според направено проучване българинът изяжда половин килограм от т.нар. бяла отрова в различни храни - захарта, срещу само 4 кг плодове на месец.

СТРЕС

Живеем в среда на постоянен стрес. Някои хора се справят със стреса чрез похапване. Освен това е доказано, че хормонът на стреса кортизол е един от виновниците за натрупването на мастна тъкан около корема.

ЗАБЛУДАТА

"АМА АЗ ЯМ МАЛКО"

"Една четвърт от това, което ядете, ви поддържа живи. Останалите три четвърти поддържат жив вашия доктор" - гласи йероглифен надпис, открит в древноегипетска гробница. Дори в древността хората са осъзнали, че човешката лакомия и охолството на цивилизацията е предпоставка за уяждане, леност, а оттам и проблеми със здравето. Разбира се, луксът и разточителството винаги са били достъпни само за ограничен кръг хора и колкото този кръг се разширява в днешно време, толкова повече се увеличава процентът на хората с болести, породени от неправилно хранене. Проф. Борисова консултира често пациенти с наднормено тегло в Клиниката по ендокринология в УМБАЛ Софиямед, където имат специална програма Затлъстяване-Диабет. Програмата включва групова психотерапия, водена от Михаела Рачева, групова диетотерапия, водена от Галя Вутова, и кинезитерапия с инструктор М. Гарванова. Проф. Борисова споделя от опита си, че повечето дами не си признават, че хапват по-големи количества. Обикновено те казват "Ама аз ям съвсем малко. Защо съм дебела?!" Разбира се, освен количеството, проблемът е и в обездвижването. Тогава тялото ни не изразходва поетите калории.

ЛЕКАРСТВА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Има лекарства, които свалят мастната тъкан без мускулната. Има и антидиабетни. Но те трябва да бъдат предписани само от специалист ендокринолог.

ДИЕТИ ДА, НО ОТ СПЕЦИАЛИСТ

Много често хората казват: "Ето, на, опитвам, но не мога да отслабна!" и се отказват от усилията, защото така е по-лесно. Независимо от възрастта, заболяванията и състоянието винаги може да се редуцира наднормено тегло. Но това изисква силна воля, упоритост, самодисциплина и всекидневна работа.

Диетата на човек, който се бори с килограмите, всъщност просто е здравословно хранене, съобразено с нуждите на организма. Ето защо тя трябва да бъде според съветите и под наблюдението на специалист! Това е част от успешното здравословно влизане във форма. Това е разковничето, а не просто лишаването от храна. Защото, за да сме здрави, трябва да сме физически активни, а мускулите и костите ни имат нужда от белтъчини, калций.

Не може да се отслабва само с диета, а без движение, защото тогава се намалява костната маса и се създава риск от остеопороза. При нискокалорийна диета (хипокалорийна) трябва да се прави и кинезитерапия, за да се съхрани мускулната маса, да укрепват мускулите на бедрата, гърба.

***

За 2,5 милиона години от маймуната сме станали хора - Homo sapiens, а от 50 години в медицината вече има нов термин - Homo obesus (Хомо обезус - затлъстял човек).

Затлъстяването е водеща причина за развитие на редица хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, артрити, задух. Индексът на телесната маса у нас за периода 2006 - 2012 г. показва, че над 70% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване.