EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Клиниката по Нервни болести към УМБАЛ „Софиямед“ получи златен статут в борбата с инсулта

Отличието се присъжда от инициативата Angels на Европейската организация по инсулт ESO - EAST и отличава клиники, които полагат непрекъснати и неизменно високи критерии в грижите за пациентите с мозъчен инсулт.

 

„Изключително горди сме, че нашата болница и екипи постигнаха Златен статут в наградите Angels на Европейската организация по инсулт за 2019 година“, сподели доц. д-р Велина Гергелчева, Началник Клиника по Нервни болести към УМБАЛ „Софиямед“. „Това е признание за нашите непрестанни грижи към пациентите, но това е и задължение да поддържаме високото нива на квалификация на екипа и да сме в крак с последните тенденции в превенцията и лечението на инсултите“, добави още доц. Гергелчева. УМБАЛ „Софиямед“ е една от трите болници в София с признание в тази област.

 

Инициативата Angels е международен световен проект, целящ подобряване на лечението при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Той е иницииран от ESO-EAST през 2015 г. и три години и половина по-късно вече включва повече от 3100 регистрирани болници и данни събрани за повече от 1 300 000 пациенти.

 

Част от усилията на проекта включват създаване на регистър (RES-Q) чрез събиране и управление на данни за пациенти с исхемичен инсулт от болници по целия свят. Тази информация се използва за подобряване на лечението на пациенти с инсулт, на всеки етап,  чрез разработване на точни препоръки, провеждане на курсове за обучение на здравните служители и симулации в реално време.

 

„Университетската болница "Софиямед" участва в инициативата от 2018 г. „Успяхме да подобрим сътрудничеството между звената, участващи в лечението на пациенти с исхемичен инсулт – невролози, спешни медици, образни специалисти, реаниматори, кардиолози, неврохирурзи, клинична лаборатория, медицински сестри и др. В резултат на това времето ни от вратата на Спешно отделение до лечение с венозна тромболиза спадна на 36 минути“, споделя доц. Гергелчева.

 

Интравенозната тромболиза и все повече навлизащата в практиката механична тромбектомия, проведени възможно най-скоро след настъпването на инсулта значително увеличават шансовете за излекуване или намалена инвалидизация на пациентите. Инициативата Angels и RES-Q регистъра биха могли да се ползват от болниците в България на национално ниво с оглед уеднаквяване на стандартите за диагностика и лечение и ефективно взаимодействие на болнично и междуболнично ниво за провеждане на съвременно спешно лечение. Също така регистъра би могло да послужи като модел за създаване на карта на болниците, предлагащи съвременно лечение в полза на пациента независимо от местоположението му в страната.