EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Може ли краставица при проблеми с червата и жлъчката?

Може ли краставица при проблеми с червата и жлъчката?

24 часа стр. 24
10.6.2016г.

Д-р Татяна МОРОХОВЕЦ, гастроентеролог в болница "Софиямед"

Отговаря на въпроса на Първан П.

Краставицата теоретично има благоприятно въздействие при стомашно-чревни заболявания.
Този зеленчук (плод по ботаническа класификация) е популярен с гимназиалното знание, че е съставен преди всичко от вода. Но той съдържа и стотици полезни вещества. От тях с най-голяма роля за здравето са витамините С, В1, В2, биотин; минералите и микроелементите - калий, калций, магнезий; каротините.
В краставицата има и много фибри - растителни влакнини, които нормализират моторната функция на червата и предпазва от поява на запек чрез активирането на чревната флора.
Благодарение на голямото количество алкални соли и йод консумацията на краставици - и особено на необелените (но е важно при това положение те да са плод на биологично отглеждане), оказват положително въздействие върху обмяната на веществата, подпомагат извеждането на токсините от организма, предпазват от преждевременно стареене и са част от здравословното хранене като профилактика на онкологичните заболявания.
Зеленчукът спомага за извеждане на холестерола и шлаките от организма.
В краставицата е открита тартронова киселина, която задържа преобразуване на въглехидрати в мазнини. Регулярната консумация на краставици затруднява процеса на образуване на мазнини в организма. За тези, които имат за цел да се разделят с излишните килограми, е полезно веднъж седмично да има разтоварващи дни, в които да се консумират течности като чай, плодови и зеленчукови сокове и до 2 кг краставици.
Прясно изцеден сок от краставици действа пикочогонно и така ускорява изхвърлянето на песъчинки от бъбреците. При чернодробни заболявания се препоръчва прясно изцеден сок - по кафеена чаша 1 -2 пъти дневно. Ежедневната му употреба помага на разграждане на камъни в жлъчния мехур и жлъчните канали. Също така е ефикасен при ставни страдания, в т.ч. при подагра.
Благодарение отличното усвояване на наличните в зеленчука сяра и силиций при дневна консумация на 1/2 килограм краставици се подобрява растежът на косата и състоянието на ноктите.