EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Някои ревматологични заболявания може да се дължат на вируси

Д-р Любомир Маринчев, дм, завеждащ отделението по ревматология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Софиямед":
Някои ревматологични заболявания може да се дължат на вируси

в.24 часа
19.6.2015

Различни вируси могат да причинят артрит при директна инфекция на клетките в ставната мембрана, или образуване на имунни комплекси и реактивен артрит, и васкулит, когато инфекцията е извън ставите. За това алармират ревматолози и вирусолози.

Най-честите артритогенни вируси в Европа и Северна Америка са парвовирус В19, рубеола и хепатит В и С, докато вирусите, пренасяни чрез комари, причиняват епидемии от полиартрит в Африка, Западния Пасифик и Южна Америка. Повечето от артритите причинени от вируси са остри и преходни, които обикновено се придружават от треска, различни кожни прояви, нарушения в кръвотворната система и други клинични прояви (като инфекцията с парвовирус В19).

"Хроничният полиартрит, наподобяващ ревматоиден артрит например се появява при възрастни индивиди с хроничен хепатит В и С, а също и при някои други инфекции, казва водещият у нас ревматолог д-р Любомир Маринчев.

Парвовирус В19 например,е един от вирусите, които са отговорен за голям брой клинични прояви, включващи инфекциозен еритем, т.нар. пета болест при децата, която се проявява с висока температура и обрив по лицето.

"Инфекцията с парвовирус В19 по време на бременност води до хидропс на фетуса. При възрастните, инфекцията може да доведе до апластична анемия, обикновено у имунокомпрометирани индивиди. Ревматичните прояви са изразени в ранните стадии и наподобяват ревматоиден артрит, с изразена сутрешна скованост. Отокът на ставите се среща рядко и е леко изразен. Интересно е, че ставните прояви при децата са редки , коментира д-р Маринчев.Той уточнява, че инфекцията с парвовируса може да доведе и до други автоимунни нарушения, като васкулит, синдром на Сьогрен, миозит (възпаление на мускулите) и склеродермия. При склеродермия парвовирус В19 е изолиран от костния мозък и кожни биопсии, което показва възможна причина на заболяването. Артритът при болни с хепатит В може да се прояви в две различни форми: като остър преходен артрит, подобен на ревматоидния през ранната фаза на острия хепатит В и като артрит, придружаващ хепатит В-свързания васкулит, т.нар. възлест полиартерит.

Други симптоми включват обрив, повишена температура, отпадналост, мускулни болки.

"Не се налага лечение на артрита, тъй като той отзвучава спонтанно след 2-3 седмици. Свързаният с хепатит В васкулит (възлест полиартерит) се появява обикновено през първите 6 месеца след острата хепатит В вирусна инфекция. Мускуло-скелетните прояви са ставни и мускулни болки (в около 50%) и лек артрит на коленни, глезенни и киткови стави.

Този вид васкулит се лекува с кортикостероиди и цитостатици в тежките случаи) и притивовирусна терапия", уточнява ревматологът.

През последните няколко години се обръща внимание на ревматичните прояви, свързани и с т.нар. алфа-вируси, които се пренасят чрез комари (чикунгуня вирусна инфекция и др.), които вече не са ограничени само в тропическите страни, но и в Европа (Севрозападна Италия), САЩ, Индия, Сингапур.

Клиничните прояви включват:

1. Ранна фаза (1 до 10 дни) -преходен симетричен полиартрит (китки, пръсти, глезени), гръбначна болка, повишена температура, обрив, конюнктивит, понижение на левкоцити и тромбоцити, повишаване на чернодробните ензими (АСАТ и АЛАТ).

2. Късна фаза ( над 10 дни) -артрит на ставите на ръцетеу продължаващ до 6 месеца.

"При съмнение за каквото и да е ревматологично заболяване и причината за неговите симптоми и развитие съветвам пациентите да се обръщат незабавно към компетентен специалист за диагностично уточняване.

При артрит и артралгия с неясна причина трябва активно да се търси вирусна инфекция. Лабораторното й доказване изисква съответните изследвания. ДКЦ "Софиямед" разполага със специализирана лаборатория, апаратура от последно поколение и капацитет за бърза и специфична диагностика на различни вируси", съветва д-р Маринчев.