СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Христина Младенова: Същността на медицинската сестра е милосърдието

Христина Младенова е и.д. Главна сестра на УМБАЛ „Софиямед“ и Старша сестра в Операционен блок. Завършила е за медицинска сестра през 1988 г. 15 години работи в хирургията на общинската болница в Казанлък. През 2003 г. започва работа в Клиниката по урология на „Александровска“ болница. От 2013 г. е в „Софиямед“. Завършила е и „Здравен мениджмънт“.

По повод 12 май - Световният ден на сестринството, пред Zdrave.net Христина Младенова разказа за избора си на професия, защо е щастлива с работата си и как успява да се справи с „бърнаут“ синдрома.

 

"Да си операционна сестра е най-големият връх в нашата професия. Всяка сестра, докато гради кариерата си, започва да трупа допълнителни знания. Тези знания в отделенията са едни, а в операционна - съвсем различни. Както лекарят може да се докосне до истината за пациента в операционната зала, така и сестрата - това е едно изживяване, което не е съизмеримо с никое друго. Като операционна сестра с голям трудов стаж, тази година правя 30 години от завършването си, мога да кажа, че една опитна операционна сестра е недипломиран лекар. А за да станеш Старша операционна сестра трябва да си доказал себе си в много области, да бъдеш спокоен и да бъдеш учител, да можеш да казваш кое е правилно и кое - не. В Операционния блок на „Софиямед“ има 8 хирургии. Всяка хирургия сама за себе си има своята специфика, която познавам. Това, което сестрите правим, не е рутина. Аз наистина много си обичам професията, много. За мен тя е наистина призвание", категорична е Христина Младенова.

 

Цялото интервю с нея можете да прочетете тук.