EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Бисер Петров, хирург в УМБАЛ „Софиямед“: Хемороидите и аналните фисури могат да говорят и за злокачествено заболяване

В нашия динамичен и забързан свят, човек понякога оставя здравето на заден план. Много често хората подхождат към опредени болежки с пренебрежение, като основната причина, е че когато имаме оплакване ние в голяма степен го свързваме със страха от болката. Понякога обаче опредени сериозни симптоми могат да се проявят и без човек да го боли. Едно от тези състояния е ректорагията(кървене от дебелото черво), оплакване с което се проявяват различни заболявания. Две от най-актуалните сред тях са аналната фисура и хемороидите, а често пъти ректорагията може да е сигнал за по-сериозни, дори злокачествени заболявания.   

15.2.2020

в.Телеграф

 

 

Анална фисура

Най-честата причина за болка в аналната област придружена с кървене е  неголяма раничка, която се намира в самия изход на дебелото черво. Нарича се фисура и представлява продълговато разкъсване на анодермата, което обикновено  се локализира назад към опашната кост на самия анус. Кървене с алена кръв е характерно да се прояви при самия акт на дефекация, а болката е най-силна след него.

„Това обаче не е задължително и една част от болните споделят за почти непрекъснати болки, свързани с периоди на парене, сърбеж и цялостно неприятно усещане в тази област. Светлите периоди за съжаление са изпълнени с ,,трепетно очакване” на поредната болкова криза. Често заболяването се бърка от неспециалистите с хемороидална болест“, коментира д-р Бисер Петров, хирург в УМБАЛ „Софиямед“ и началник на Операционния блок в лечебното заведение.      

Лечението  на аналната фисура в началния стадий на заболяването е с лекарства, но ако оплакванията продължават е препоръчително оперативно лечение. В УМБАЛ „Софиямед“  специалистите прилагат съвременния метод, наречен латерална  миотомия на вътрешния анален сфинктер – срязване на малка част от проблемния мускул и коагулиране „изгаряне” на фисурата, за да се превърне в прясна хирургична рана с възможност за заздравяване.  Тази интервенция е широко прилагана във водещите проктологичните центрове в Европа поради високата успеваемост и минималната хирургична травма. Интервенциите са от типа (one day surgery) еднодневни и не се налага продължителен болничен престой. Самата процедура трае от 5 до 15 мин, а само след около 1 час пациента може да приема храна и течности.Възстановяването до активен начин на живот е след около 5-7 дни.

 

Хемороидална болест

Всички хора имат хемороидален плексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал, но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс, тогава вече се касае за хемороидална болест. Заболяването е едно от най-честите в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем.

     „Когато има съмнение за анална фисура или хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист, не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото лечение. Освен това колопроктологът има в предвид, че и много други опасни заболявания, като рака на ректума, могат да започнат с подобни симптоми - ректорагия. Важно е да се отбележи, че при кървене от дебелото черво е от изключително значение пациента да има точна диагноза. Изследването ФКС (фиброколоноскопия) дава максимално добър резултат при диагностиката на дебелото черво. След точната диагноза може да се започне и адекватно лечение“, уточняха хирургът.

    Оперативно лечение при хемороидална болест се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дискомфорт за болния. Стадиите се определят от размера на самите хемороиди и пролабирането им извън аналния канал. Методът, който прилага д-р Петров в университетска болница “Софиямед”, се казва THD (трансанална хемороидална дезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди, при които не е постигнат успех от консервативната терапия.

„THD по същество е нискоинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и впоследствие се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при THD са толкова редки. А ползите за пациента са многобройни. Най-голямата, разбира се, е високата успеваемост спрямо стандартните операции. Болката е многократно по-малка.  Няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период, болните се възстановяват по-бързо и по-рано се изписват от болницата, не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда“, уточнява д-р Петров.

   Препоръките на хирурга към пациентите с подобни проблеми е да потърсят колкото е възможно по-скоро специализирана помощ,  преди заболяването да се е влошило, защото колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добри са резултатите.