EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ако имате коксартроза не чакайте дълго за подмяна на тазобедрена става

Д-Р БИСЕР БОНЧЕВ, НАЧАЛНИК ОТДЕЛЕНИЕ ПО ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА "СОФИЯМЕД":

Ако имате коксартроза не чакайте дълго за подмяна на тазобедрена става

Телеграф  стр. V  

18.1.2017

 

Д-р Бончев завършва ВМИ, гр. София през 1991 г. и Управление на здравните системи в МУ през 2006г. Започва своя професионален път в РБ-Бухово. От 1995 до 2007г. е лекар-ординатор в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Света Анна", гр. София, а от 2007г. е заместник-началник на Клиниката по оропедия и травматология, Началник отделение по ортопедична травматология в УМБАЛ "Света Анна". От 2011г. до 2012г. е И.д. Началник на Клиниката по ортопедия и травматология. През 2012 година създава отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ "Софиямед". Специализира в Италия, Холандия, Австрия и Румъния.

- Д-р Бончев, пациенти с какъв тип травми приемате в последните дни във вашето отделение?

През зимният сезон фрактурите в областта на бедрото и глезена са големият процент от патологията в отделението, което ръководя. Проблемът е, че често става въпрос за възрастни болни с множество придружаващи заболявания като хипертония, захарен диабет и др., а това усложнява тяхното лечение и съответно рехабилитация. Като тип травми това, което е характерно за последните десетина години за съжаление е пряко отражение на демографската ситуация в страната. Все по-възрастни хора с битови травми и нисък процент на например трудов травматизъм, който бе широко разпространен преди години. На второ място има и много пациенти пострадали при планински туризъм и при зимни спортове - ски, сноуборд. При тях са по-характерни счупванията в областта на китката и раменната стави. Те се приемат по спешност и се оперират на следващия ден.

- С каква апаратура и екип разполага отделението, което е част от Клиника по ортопедия и травматология?

Отделението има трето, най-високо ниво на компетентност и разполага с изключително добър набор от силова апаратура и съвременна образна такава, която определено улеснява в пъти работата ни. При нас работят общо 6 лекари и от близо половин година при нас като Началник на Клиниката е проф. д-р Андрей Йотов. Той е един от най-добрите специалисти в нашата област с високо ниво на компетентност в сферата на оперативното лечение на фрактурите на таза и ендопротезирането. Ето защо смятам, че структурата има възможност да покрие голям процент от съществуващата патология. Това обаче, с което всички колеги се гордеем е добрите отношения, които поддържаме с нашите пациенти. Имаме такива от провинцията, които ни търсят просто, за да ни благодарят за пореден път за успешното лечение. Както и такива от София, които ни посещават без да имат нужда от лекарска помощ само, за да ни поздравят.

Радвам се, че от 2016 г. чета и лекции на студенти от факултет по Обществено здраве към Медицински университет -София по бакалавърски програми "Лекарски асистенти" и "Кинезитерапия", а преди броени дни дори проведох изпит с тях.

- Колко операции сте направили през последната година и на какво най-често?

През 2016 година имаме над 1850 операции като големият процент от тях са ендопротези на тазобедрена и колянна стави, множество реконструктивни операции и отеосинтези на големи кости.

- Какво ще посъветвате пациентите, колко да изчакат преди да пристъпят към подмяна на тазобедрената става например?

Няколко са основните препоръки към тези пациенти. Първо, да се спрат на един ортопед, който ще бъде техният лекуващ лекар. Обикалянето при един, втори и трети лекар не е сигурен начин за добър резултат. Да отчитат факта, че не всичко написано в Интернет е вярно. Всеки отделен случай е специфичен и за него е необходимо да се прецени кой тип имплант е необходим. При смяна на тазобедрената става моят съвет към пациентите страдащи от коксартроза, е да не чакат процеса да напредне, защото това води до няколко бъдещи проблема. Ако измененията са напреднали се налага по време на операцията да се прави цялостна реконструкция на ставната ямка, което е свързано с допълнителни резекции на кост и костна пластика. Това води до по-дълга оперативна интервенция, и кръвозагуба. Тъй като при напредване на патологичният процес мускулите около ставата също се засягат, при забавяне на операцията и рехабилитацията на пациентите в следоперативния период е по-бавна и трудна. За съжаление българският пациент често пъти прави една, две и повече консултации с надеждата да избегне оперативното лечение и често пъти заболяването вече е напреднало много бързо. Разбира се от изключителна важност след избора на специалист е и избирането на подходяща ендопротеза - тук препоръчвам т.нар. безциментни стави. При тях не се използва "костен цимент", към който често пъти костта реагира и ендопротезата се разхлабва.