EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Безплатна книжка за деца:ИСТОРИЯ ЗА КОРОНАВИРУСА

Пандемията от COVID-19 промени живота на всички нас. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или да се срещат с приятели и да карат колело в парка.
 
 
За да помогне в тази ситуация, Издателска група „Просвета" публикува на своя сайт книжката „История за коронавируса", която е безплатна и достъпна за всички. (Изтегли ТУК )
 
Това е простичка история за сложна ситуация. Тя е предназначена за деца над 2-годишна възраст и цели да подкрепи родителите и учителите, които трябва спокойно и без заобикалки, с правилните думи и емоции да обяснят на най-малките какво е това „чудовище", заради което не могат да излязат навън и да правят обичайните за тях неща.
Автор на „История за коронавируса" е Франческа Дал'Ара – италианскa психоложка и терапевтка в болницата „Поликлинико ди Милано". Идеята за създаването на книгата е на Мария Антонела Костантино, завеждащ звеното по детска и юношеска невропсихиатрия в същото медицинско заведение.
 
Илюстрациите са дело на Джада Негри, преподавателка в Европейския институт по дизайн в Милано, Италия.
Книгата е предоставена на „Просвета" от италианското издателство „Ериксон".
 
 
 

Авторът:

Франческа Дал’Ара е психолог и терапевт по професия.
Работи за Научния институт за проучване, хоспитализация
и здравни грижи към „Поликлинико ди Милано” от 2005 г. насам, в звеното за детска и юношеска невропсихиатрия за деца с множество увреждания и редки болести.


Илюстраторът:

Джада Негри се дипломира като психолог и терапевт, а по-късно е напълно пленена от картинния свят,
по-точно от илюстрацията и фотографията. От 2009 г. насам работи съвместно с национални и международни издатели. Работата є включва илюстрации към детски книги, илюстрации в списания и изработка на канцеларски материали. С творбите си участва и в различни изложби. Джада преподава илюстрация в Европейския институт по дизайн в Милано.