СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Безплатни кардиологични прегледи по случай Световния ден на сърцето

Най-модерното здравно заведение в страната УМБАЛ „Софиямед” ще отбележи Световния ден на сърцето с безплатни кардиологични прегледи. Те ще се извършват на 29-ти септември от 10:00 ч. до 16:00 ч с предварително записване на тел. 0700 31 051 и ще включват безплатна електрокардиограма и измерване на кръвно налягане. Водещи кардиолози от лечебното заведение ще предоставят и индивидуални консултации за това как да избегнем сърдечно-съдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ.

Според доц. д-р Добри Хазърбасанов, д.м., началник на Клиниката по Кардиология и инвазивна кардиология в университетска болница "Софиямед" оптималното коригиране на рисковите фактори като спиране на тютюнопушенето, контролиране на артериалната хипертония и захарният диабет, поддържането на добра физическа активност, както и ранната диагностика могат да ни предпазят от инфаркт.

 „Профилактични прегледи за сърдечно-съдови заболявания е добре да се извършват веднъж на 1-2 години, като се започне от 45 години при мъжете и 50 години при жените. Честотата на прегледите се определя от индивидуалният рисков профил. При наличие на повече от 2 рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ, и насочени изследвания при установяване на абнормна находка“, коментира кардиологът.