EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Безплатни прегледи на простатата в "Софиямед"

Стандарт  стр. 35

1.11.2019

 

Повече от десет години месец ноември е посветен На мъжкото здраве и рака на простатата. Превенция, откриване, изследвания - здравето на мъжете е централният фокус на отделението по урология и на УМБАЛ "Софиямед" .

По традиция екипът на отделението в този месец обявява безплатни прегледи за профилактика на едно от най-честите онкологични заболявания при мъжа - рака на простатата, включващи консултация със специалист уролог, ултразвукова диагностика и дигитален ректален преглед. За осъществяване на консултативния преглед е необходим предварително изследван кръвен тест на простато-специфичен антиген!

Безплатните прегледи ще се осъществяват с предварително записване на тел. 02 465 00 00 всяка сряда до края на месец ноември от 14:30 до 16:30 ч. в отделението по урология.

Въпреки че е постигнат значителен напредък и са установени генетични и екологични рискови фактори за рак на простатата, доказателствата не са достатъчно силни за окончателни препоръки за превенцията му.

"Вярвам, че основният рисков фактор е диетата - храни, които произвеждат окислително увреждане на ДНК", коментира д-р Иван Велев, началник на отделението по урология в УМБАЛ "Софиямед". Той съветва да спортуваме повече, така че да поддържаме здравословно тегло.

"Опитайте се да сведете до минимум количеството на мазнините, които получавате от червено месо и млечни продукти. Яжте повече риба - данни от няколко проучвания сочат, че рибата може да помогне за предпазване от рак на простатата, тъй като има "добри мазнини", особено омега-3 мастни киселини. Избягвайте трансмастни киселини (намиращи се в маргарините). Опитайте се да включите варени домати, които се готвят със зехтин, кръстоцветни зеленчуци (като броколи и карфиол) в много от седмичните си хранения и зелен чай. И накрая, воденето на здравословен начин на живот и правилното хранене са полезни за вас, но те няма да елиминират риска от развитие на заболяването, нито ще ви излекуват, ако сте диагностицирани. Именно затова каним всяка година мъжете и на профилактичен преглед", допълва д-р Велев.