EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Безплатни прегледи на сърце в „Софиямед“ по случай Световния ден на сърцето

Екипът на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Софиямед” ще отбележи Световния ден на сърцето-29-ти септември с безплатни кардиологични прегледи. Те ще се проведат на 29.09.2020г.(вторник )от 10:00 до 16:00ч. в ДКЦ „Софиямед“ БЛОК1(бул.Г.М.Димитров 16), каб.№ 1 с предварително записване на тел. 0895 555 444 и 02 465 00 00.

 

Cъpдeчнo-cъдoвитe зaбoлявaния ca пpичинa зa 65% oт cмъpтнocттa в Бългapия, а оĸoлo 80% oт cмъpтните cлyчaи мoгaт дa бъдaт избeгнaти  чpeз ĸoнтpoлиpaнe нa pиcĸoви фaĸтopи ĸaтo пpeĸoмepнa yпoтpeбa нa aлĸoxoл, цигapи, пpиeм нa coл, липca нa физичecĸa aĸтивнocт, виcoĸи нивa нa xoлecтepoл и пoвишeнo ĸpъвнo нaлягaнe, и затлъстяване, казва специалистът.

 

 „Профилактични прегледи за сърдечно-съдови заболявания е добре да се извършват веднъж на 1-2 години, като се започне от 45 години при мъжете и 50 години при жените. Честотата на прегледите се определя от индивидуалният рисков профил. При наличие на повече от 2 рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ, и насочени изследвания при установяване на абнормна находка“, коментира д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.