EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Богатите на холестерол храни могат да предизвикат жлъчно-каменна болест

Богатите на холестерол храни могат да предизвикат жлъчно-каменна болест

Пациентите трябва да избягват тлъстите меса и алкохолав.Телеграф

29.8.2015

- До какво може да доведе преяждането през летните месеци?

- При обилната вечеря или обяд, особено през летните горещи месеци, най-честите оплаквания са от подуване на корема, пълнота, тежест, ограничаване на пълния дихателен обем, гадене, дори повръщане. При обилен прием на храна, особено богата на мазнини, изпразването на стомаха се забавя. Ако нормално той се изпразва от 1 до 3 часа в зависимост от храната, при препълване това може да отнеме 8 -12 часа. Забавя се и процесът на смилане на храната в чревния тракт. Често оплакване след по-обилно хранене са и киселините, също парене и болка зад гръдната кост. Богатата на мазнини храна, но също и тази, богата на белтъци, по ендокринен път води до изпразване на жлъчния мехур, чието съдържание е така необходимо за храносмилането. При наличие на жлъчно-каменна болест, особено при по-малки размери на камъните, някои от тях могат да "тръгнат" по жлъчните пътища и да обусловят т.нар. жлъчна криза. Друго тежко състояние, възникващо при налична жлъчнокаменна болест, е острият панкреатит. Тъй като пътищата на жлъчните и панкреасните канали се свързват, то заклещването на камък в общия участък може да обуслови връщане на панкреасен сок и жлъчка към задстомашната жлеза под повишено налягане и да предизвика сериозно възпаление. Остър панкреатит може да настъпи и при прекомерна консумация на алкохол.

- Какво точно представлява жлъчно-каменната болест?

- Това е хронично протичащо заболяване, което се характеризира с образуването на камъни (конкременти) в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Наблюдава се почти четири пъти по-често сред жените и най-вече при такива с наднормено тегло. Различават се два типа пациенти: такива, които живеят с камъни в жлъчния мехур (безсимптомна форма), и заболели от жлъчно-каменна болест. Причините за възникването на заболяването са многобройни. По-важните от тях са: консумация на храни, богати на холестерол (яйца, месо и животински мазнини), ендокринни нарушения (хипотиреоидизъм, диабет), хронични възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища, дискинезии на жлъчните пътища и атония на жлъчния мехур.

- Как да различим симптомите на жлъчната криза?

- Пациентите се оплакват най-често от тежест и чувство на разтягане в дясното подребрие, особено след прехранване или прием на храни като тлъсти меса, богати на мазнини и пържени ястия, шоколад, както и концентриран алкохол, силно газирани напитки и др., гадене и лош вкус в устата. Особено характерни са жлъчните кризи, които най-често се провокират от грешка в диетата. Жлъчните колики представляват типични оплаквания при наличие на жлъчнокаменна болест и обикновено се провокират от преминаването на камъните през протока на жлъчния мехур. Коликите продължават от 15 минути до няколко часа, болките имат пристъпен характер и се локализират в дясната или средната горна част на корема, често се излъчва към гърба (трябва да бъде изключен панкреатит) и към дясното рамо (може да се касае и за миокарден инфаркт и белодробна емболия). Коликата може да бъде придружена от гадене, оригване и преходен иктер (механична жълтеница). Често настъпва нощем, болните са изплашени и неспокойни, трудно могат да си намерят удобно положение. Възможно е да се повиши телесната температура, да има преходно потъмняване на урината и избеляване на изпражненията (тези симптоми са резултат от блокиране на оттичането на жлъчка от жлъчните камъни). Нехарактерни оплаквания от страна на горната част на корема са чувство на тежест и пълнота в (дясната) горната част на корема, метеоризъм, непоносимост към някои храни и напитки (например мазни, пържени, предизвикващи газообразуване храни, кафе, студени напитки). За разлика от жлъчната колика, тези нехарактерни оплаквания се наблюдават не само при холелитиаза, но и при други коремни заболявания.

- Какви са вашите съвети към пациентите, какво да направят, ако разпознаят болки от жлъчката?

- Да потърсят незабавно лекар, защото само той може да прецени спешността на състоянието и дали трябва да се започне лечение с антибиотици венозно или с перорално приложение на медикаменти. Понякога се налага и прием в болница за овладяване на болковата криза или директно за оперативно лечение на камъните в жлъчката, особено когато състоянието е животозастрашаващо. Важно е пациентите да знаят, че не се препоръчва самолечение. Ако не бъде оценено правилно състоянието от компетентен специалист, може да се стигне до остър възпалителен процес в жлъчката, разпадане на стените на жлъчния мехур и перитонит, което вече е остро животозастрашаващо състояние.

- Какви храни е удачно да консумираме през остатъка от летния сезон, за да избегнем проблемите със стомаха и жлъчката и какво да направим, ако те не отшумят?

- Съветът ми към пациентите не само през настоящия сезон, а и по принцип е да бъдат внимателни при консумацията на алкохолни напитки, да избягват тлъстите меса, трудно смилаемите храни и въобще преяждането и приема на храна в големи количества.Д-р Бисер Петров, хирург в УМБАЛ "Софиямед":

Пациентите се лекуват с лапароскопска операцияПонастоящем златен стандарт в лечени ето на неусложнената и усложнената форма на жлъчно-каменната болест е лапароскопската операция. Така наречената лапароскопска холецистектомия се извършва през три малки отвора от 5 мм до 1 см, като белезите са със значително по-малки размери от тези при отворената класическа операция. Може да се приложи и еднопортовата техника, или т.нар. LESS (laparoendoscopic single-site surgery), която се извършва през отвора на пъпа и на практика не съществува никакъв белег след нея. В УМБАЛ "Софиямед" всички усложнени форми, остър калкулозен холецистит и холедохолитиаза (камъни в жлъчните пътища.) се лекуват лапароскопски, което изисква значителен опит от страна на хирурга, както и специализирано оборудване, налични в болницата. Това осигурява на пациентите по-добър следоперативен комфорт, минимална болка, както и съкратен период на възстановяване и бързо възвръщане към нормален начин на живот.