EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Български лекар – светило в хирургията на ръката

Български лекар – хирург е сред най-известните имена в областта на хирургията и реконструкцията на ръката. Операциите, които завеждащият отделение „Хирургия на ръка и реконструктивна хирургия“ в болница Софиямед – доц. Маргарита Кътева прави, са уникални за Балканите. Често пациенти от други европейски страни се насочват към София, за да бъдат оперирани от реномирания лекар, предаде репортер на БГНЕС.

https://bgnesagency.com/bulgaria/български-лекар-светило-в-хирургият/

12.12.2019г.

 

Реконструктивната хирургия позволява там, където липсват тъкани – различни по състав и естество, да бъдат изградени наново. Всеки медицински случай, претърпял хирургическа намеса, е изключително интересен и различен от останалите, може да бъде и истинско приключение, разказва доц. Кътева. Клиниката в болницата съществува вече почти пета година в столицата.

„Аз съм щастлив човек! Защото в началото на професионалния ми път съм прекарала години в чужбина, за да се уча. Най-голямото и най-добро решение в живота ми е да се върна в България. Аз тук съм царица, защото съосновах клиника, в която се прави това, което хората правят в чужбина, и то го правим много успешно. Щастлива съм!“.

На въпрос какво е удовлетворението да направи невъзможното и да излекува пациент, който не е имал никакви шансове, доц. Кътева съобщи, че това също носи огромно щастие. „Имаме доста пациенти, които идват с крайници за ампутация – крак или ръка, и след лечението при нас те си тръгват с този крайник. Разбира се, функционално той не е като другия, но представете си какво означава за един човек да запазиш крайника му – това е нов живот за него!“, радва се лекарят.

И уточнява, че България е първенец на Балканите. „Най-големият ни успех на Балканите – тук, в България, е при деца с плесусна увреда (тежки травми на рамото с прекъсване на нервния сплит, отговорен за функцията на горния крайник – бел.ред.), -така известни като „акушерска парализа. Затова най-големият ни успех е, че можем да възстановим движението на ръчичката, и тя не виси като висулка“.

У нас годишно се раждат много деца с травма на мишничния нервен сплит (т. нар. тотална плексусна увреда, водеща до парализа), отговорен за функцията и жизнеспособността на ръката. Без навременна терапия такива деца остават с напълно нефункционална ръка. Ранното оперативно лечение на травматичната увреда на периферните нерви както при деца, така и при възрастни е утвърдена техника в световната медицинска практика.

„Дете, което дойде с абсолютно отпусната ръка, успя да си сложи бисквитка в устата със същата ръка, като лечението отне две години, но бе напълно успешно“, посочва лекарят като един от най-успешните си случаи. И допълва, че търпението в такъв тип хирургия е изключително важно. „Започнах да се занимавам с такава хирургия едва след като видях впечатляващият резултат от нея и това ме обнадежди“, разказва доц. Кътева.

Престъпление е да се говори срещу лекарите, защото ние постоянно сме под такова напрежение и такава огромна отговорност! Защото ние отговаряме за животите на хората и носим тази отговорност постоянно на плещите си, завършва лекарят. /БГНЕС