EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ВАЖНО Е ДА СЕ СЪЗДАДАТ ПРОГРАМИ за обучение на диабетиците и семействата им

Проф. Анна-Мария Борисова: ВАЖНО Е ДА СЕ СЪЗДАДАТ ПРОГРАМИ за обучение на диабетиците и семействата им

Така ще се намали негативното влияние на болестта върху качеството на живот на цялата фамилия

Феодорина ЛЯСКОВА

в. Златна възраст   Стр. 23

9.1.2020

Според статистиката всяка година бройката на диабетно болните у нас се увеличава и лекарите са все по-притеснени. Над 425 милиона са диабетиците в света, като повечето са с тип 2 диабет. Според проф. д-р Анна-Мария Борисова, началник на клиника по Ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ "Софиямед", при някои пациенти заболяването може да се избегне, като се намали рискът чрез редовна физическа активност, здравословна и балансирана диета, с поддържане на нормално тегло.

Семейството също има ключова роля за промяна в рисковите фактори за диабет тип 2. Ето защо е необходимо членовете му да бъдат обучени, за да се поддържа здравословен начин на живот на пациента

Според статистиката около 50% от пациентите с диабет са недиагностицирани и не подозират, че имат проблем. Ако заболяването се открие рано и се приложи подходящо лечение, могат да се избегнат усложненията на диабета, да се забави развитието му и качеството на живот на пациента и семейството му да е по-добро. Семействата, засегнати от диабет, трябва добре да познават признаците, симптомите и рисковите фактори за диабета, което може да помогне той да бъде диагностициран по-рано. Данните показват, че малко членове на семействата на диабетици имат достъп до обучение. Важно е да се създадат програми за обучение на диабетиците и на техните семейства, което би намалило негативното влияние на болестта върху качеството на живот на цялото семейство. За съжаление, контролът и лечението на диабета са скъпи както за пациента, така и за семейството му.

Още през 1994 г. в Израел осъзнават, че имат епидемия от диабет и че пациентите с усложнения струват прекалено скъпо на държавата. След задълбочен анализ създават 10-годишна програма, която да промени съзнанието на хората за диабета, а на болните за тяхното състояние. Решават, че пациентите трябва да бъдат обучени, за да се грижат по-добре за себе си.

Само с диета може да се понижи гликираният хемоглобин, който показва нивото на кръвната захар през последните 3 месеца, с до 3%, което е сериозен успех, казва доц. д-р Пламен Попиванов, д.м., ендокринолог в Александровска болница.

Най-мощните неинсулинови лекарства са в състояние да го свалят с до 2%, а физическата активност с още 1,5%. Начинът на живот и психосоциалното спокойствие също помагат. Тоест без инсулин и без таблетки може да се свали гликираният хемоглобин с 4-5%, ако не и повече, твърди доц. Попиванов. За 10 години в Израел успяват да намалят разходите за пациентите с диабет с 25%.

И вместо разходите да се увеличават с 5% годишно (почти толкова е у нас), тоест с 50% за 10 години, те успяват да ги намалят драстично, което е направо чудо. Хората са били обучени, мотивирани и подкрепени да се грижат за себе си. "Трябва да се учим от Израел, където по-добре си броят парите, препоръчва ендокринологът. - У нас в началото на 50-те години от диабет са страдали около 1% от населението, а в момента

- 10%. Болните от диабет тип I само за 20 години

- от 1982 до 2002 г. - са се увеличили с 50%, което е стряскащо. В клиниките трябва да влизат само пациенти с остри разстройства, като кетоацидоза например.

През 90-те години у нас с помощта на западни фирми се изградиха около 50 центъра за обучение на диабетици, с което само за няколко години престоят им в болниците падна от 20 на 5 дни. С обучението и тази програма успяхме да подобрим ситуацията".