EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Вадим бебето от кувьоза за прегръдка с мама

Д-р Жана Станева, началник на отделението по "Неонатология" в УМБАЛ "Софиямед":

Вадим бебето от кувьоза за прегръдка с мама

Първият контакт трябва да бъде до 2 часа след раждане

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 19

27.11.2019


- Д-р Станева, какво по-различно предлага отделението по неонатология в болница "Софиямед" спрямо останалите?

- По-различното, което предлагаме в сравнение с останалите болници, е контактът на семействата с децата. Аз препоръчвам и адмирирам престоя на родителите при детето, дори когато то е с проблеми, на апаратна вентилация и в кувьоз. Имаме опция тези деца да бъдат в отделен бокс, така че родителите да останат, да свикнат с детето, да се успокоят, като го гледат. Това, което е различно от другите места, е, че ние направихме една стая тип кенгуру, в която се настаняват деца след изписване от родилните отделения от цяла София, защото предлагаме приемане на бебето заедно с майката. Никъде на друго място не вземат майката, когато бебето е прието след изписване от родилния дом. Ако на детето се наложи да влезе, то влиза само. Тук има опция то да бъде придружено не само от майката, но и от бащата.

- Ако състоянието на детето позволява, то може ли да бъде гушнато от майката?

- Разбира се. Изваждаме го от кувъоза, даваме да се сложи на гърда и бебе, което е на система, или такова, което има нужда от кислород, защото слагаме фотьойла до кувъоза и под контрола на акушерката мониторът показва дали детето може да понесе това или не. Препоръчвам и подкрепям майките и бащите, когато се осмелят, да направят това. Учудвам се, когато една майка, родила предишния ден нормално, на сутринта казва: "Днес ще си почивам, утре ще ми донесете детето".

- В тази връзка кога е добре да се осъществи първият контакт между майката и бебето?

- Носим бебето на майката на втория час дори когато е родено секцио. Акушерката отива при нея, показва й как се кърми. Ако операцията е била в 9 часа, от 11 часа нататък занасяме бебето, слагаме го на гърда, защото първият контакт кожа до кожа е изключително важен. Бебето се ражда с развит сукателен рефлекс. Ако го извадите, прережете пъпната връв и го сложите на гърда, то засуква. В рамките на 2 до 3 часа този рефлекс отзвучава. И след това детето отново трябва да го изработи. Въпросът е не да яде, а да е до майка си. Детето има усет за гласа на майка си и за ритъма на нейното сърце. От раждането по-стресираното същество е бебето. Когато то се допре до кожата на майка си, усети сърцето й, температурата на тялото й и нейния глас, се успокоява. В западните страни, когато майката не е в състояние, бащите гушкат детето до гърдите си, за да могат да му осигурят този контакт.

- Могат ли бебетата да спят при майките си още в болницата?

- Тъй като много години в моята практика съм работила по програмата на УНИЦЕФ "Болници - приятели на бебетата", тук въведохме контакта бебе и майка почти през цялото денонощие с изключение на часовете, в които се минава визитация при майките или когато те обядват или вечерят. Опитваме се да убедим майките колко ценно е кърменето и правим всичко възможно да ги изпишем с усвоени навици за кърмене, за да са спокойни, а не да изпадат в паника у дома.

- Броят на недоносените деца у нас е около 10%. Какъв е процентът в отделението?

- При нас е по-нисък. Акушер-гинеколозите в нашата болница водят раждания на жени от 34-тата гестационна седмица нагоре. Много малките недоносени деца между 28-а и 34-та гестационна седмица не се раждат тук. Тези родилки се насочват към "Майчин дом". При нас се превеждат за доотглеждане недоносени бебета до 2000 грама, които са стабилизирани в неонатологичната клиника на Института по педиатрия. Неонатологията е сертифицирана с II ниво на компетентност и затова гледаме такива деца. Увеличава се и броят на бебетата, които се раждат в болницата.

- Какво може да направи една бременната жена, че поне да намали риска от раждане на недоносено дете?

- Трябва да се отнася много сериозно към бременността си, да бъде добре проследена и да слуша лекаря си. Да се пази от контакт с болни. Много жени у нас смятат, че по време на бременността, каквото и да им се случи, не бива да се лекуват. Тя идва и казва - бях болна или имах хрема през цялата бременност, но не съм се лекувала. Жените трябва да знаят, че има достатъчно медикаменти, които са съобразени с бременността, и всяко възникнало усложнение през нея трябва да бъде лекувано, защото може да има последствие върху бебето.

- Какви са рисковете пред едно недоносено бебе?

- Едно недоносено бебе се ражда с абсолютно недовършено развитие на най-важните си органи и системи -мозък, дихателна и сърдечносъдова система. Мозъкът, който е компютърът на организма, е още незрял и е възможно бебето да няма правилен ритъм на дишането, да прави паузи, които налагат подпомагане на дишането. Терморегулацията му е лоша и бързо се охлажда и се прегрява. Белият му дроб е незрял. По отношение на сърцето - по време на феталния период съществуват комуникации между предсърдия, между големите артерии, които след раждането на бебето, когато е зряло и доносено, в рамките на 24 до 48 часа се затварят. При недоносените бебета тези комуникации продължават да съществуват доста дълго време и това забавя адаптацията им.

- След като едно недоносено бебе бъде изписано, какви съвети бихте дали на родителите? Какви прегледи и консултации са необходими оттук насетне? До каква възраст едно такова дете трябва да се следи?

- Поне до 6-месечна възраст задължително трябва да се следи от неонатолог. Трябва да се проследи развитието на мозъка му. Ние имаме достъп до него през фонтанелата и чрез ултразвук виждаме развитието на мозъчните структури. В зависимост от това каква е причината за недоносеността, ако е имало някакво интраутробно страдание с много ниски кислородни насищания и мозъкът е страдал, трябва да се следи развитието на моториката на детето и ако се наложи, много рано да се насочи за рехабилитация, за да може то да настигне връстниците си по отношение на двигателна активност и на психическо развитие. Очният статус се следи задължително. Имаме опция да профилактираме респираторните инфекции при недоносените деца с едно моноклонално антитяло. За щастие от доста години то се покрива от здравната каса, а цената е изключително висока. Необходимо е наблюдение от общопрактикуващия лекар и своевременни консултации със специалист, ако той забележи отклонения.

- С колко специалисти разполага отделението?

- В него работят шестима лекари, от които петима с придобита специалност по неонатология. Двама от тях имат по две специалности -педиатрия и неонатология. Едната колежка има и специалност по детска ендокринология. На територията на болницата работи и кардиолог, който осъществява на място консултации. Разполагаме с детски очен лекар и уролог. Така могат да бъдат направени пълен обем диагностични процедури на новородените бебета. Всяко дете, изписвайки се от тук, излиза с уточнени дори и най-малки отклонения от нормалния статус. Така на общопрактикуващия лекар му предстои наблюдение и проследяване на диагностицираните вече проблеми. Акушерският състав на отделението се състои от 12 души. Имаме по две дежурни акушерки на смяна, което осигурява наблюдение и на децата, които са в интензивна стая, и на децата, които са при майките си.

- С каква апаратура помагате на най-малките пациенти?

- Снабдени сме с апаратура, която ни позволява да отглеждаме бебета с тегло над 1500 грама. Най-новата ни придобивка е ултразвуковият апарат, който има възможност да извършва изследвания на мозък, сърце и коремни органи на всички новородени бебета на територията на отделението, без да е необходимо те да се разхождат на други места.

Разполагаме с 4 термолегла, 6 кувъоза, с достатъчен брой дихателни апарати, които осигуряват апаратното подпомагане на дишането при недоносените и при доносените деца, които имат проблеми. Имаме и достатъчно монитори за проследяване на жизнените функции. Разполагаме с перфузионни помпи, с лампи за фототерапия, с която се лекува жълтеницата, и с ултразвуков апарат. Имаме два стационарни дихателни апарата и портативен, ако се наложи бебето да бъде транспортирано.

***

Съвети на специалиста:

Всяко възникнало усложнение през бременността трябва да бъде лекувано, защото то може да има последствие върху бебето.

Първият контакт кожа до кожа е изключително важен и е добре да се осъществи до 2 часа след раждането. Детето има усет за гласа на майка си и за ритъма на нейното сърце и когато е до нея, се успокоява.

Препоръчвам и адмирирам престоя на родителите при детето дори когато то е с проблеми, на апаратна вентилация или в кувьоз.

Опитваме се да убедим майките колко ценно е кърменето и правим всичко възможно да ги изпишем с усвоени навици за кърмене, за да са спокойни, а не да изпадат в паника у дома.

Недоносените бебета трябва да се следят поне до шестия месец от неонатолог.

***

Коя е тя:

Завършва медицина в МА София през 1974 г.

Придобива специалност по детски болести през 1980 г. и по неонатология през 1994г.

Магистър е по здравен мениджмънт от 2001 г.

През 1994г. придобива следдипломна квалификация по приложение на Ултразвукова диагностика в педиатрията, а през 1995 г. по приложение на Трансфунтанелна ехография.

От 1985 г. до 2015 г. е началник отделение по Неонатология към МБАЛ ,Др. Ботев" гр. Враца, а от 2015г. е началник на Неонатологично отделение към УМБАЛ "Софиямед".

От 1997 г. е координатор по програмата на УНИЦЕФ "Болници - приятели на бебетата".

През 1999 г. е сертифицирана като Мениджър по кърменето от УНИЦЕФ.