EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Витамин Д е ключов за имунитета Добре е да е 100 % натурален, за да се усвоява по-лесно от организма

в. Телеграф   Стр. 18

12.9.2020


Д-р Снежа Шаламанова, специалист по детски инфекциозни болести в Детско отделение на УМБАЛ "Софиямед": Витамин Д е ключов за имунитета
Добре е да е 100 % натурален, за да се усвоява по-лесно от организма


Когато има висока заболеваемост от остри респираторни инфекции и грип е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници. Витамин Д има ключова роля по отношение на имунитета. Добре е той в 100% да е натурален, за да се усвоява по-лесно от организма, което гарантира по-сигурен ефект. Излишъкът от витамини обаче също може да има неприятни последици.


Водноразтворимите витамини като С и В се усвояват и ненужното се изхвърля с урината, докато мастноразтворимите А, К, Д се натрупват. Вит. Д не трябва да се приема, ако няма дефицит от него в организма. За децата, които не боледуват често, е достатъчен приемът на балансирана и разнообразна храна. Много родители приемат, че имуностимулаторите ще осигурят необходимата защита срещу болести на децата им. Не е необходимо да се дават имуностимуланти на добре хранено и гледано дете, приемът им няма да му навреди, но и полза особена няма да има. Ако детето се храни рационално, закалено е, спортува и играе на открито, не е необходимо родителите да посещават аптеката. Когато обаче има признаци на слаб имунитет, имунната система трябва да се подпомогне.

В аптеките се предлагат много средства, повечето са изработени на базата на природни продукти — пчелен мед и неговите производни (пчелен прашец, клей, пчелно млечице), черен бъз, водорасли, коластра, рибено масло, български билки. От предлаганите в аптечната мрежа имуностимуланти е добре да се ползват тези, които не се абсорбират и които действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата и запазват естествената роля на имунната система. Такива са ехинацея, слез, черен бъз. Защитата на децата от болести включва поддържане на имунитета и със спорт.

Спортуването е важно за имунната система. Ако се заседяваме постоянно, тя закърнява и ставаме уязвими за вируси и бактерии. Часовете по физическо възпитание са недостатъчни и е добре децата да ходят на спорт допълнително поне два пъти седмично.