EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

В болница „Софиямед“ оперират хернията по лапароскопски метод през един отвор

24 часа
13.1в.2019
 
Безкръвни лапароскопски операции на ингвинална (слабинна) херния през един отвор извършват хирурзите в УМБАЛ „Софиямед“. Oперативният метод за корекция на херниални дефекти е най-съвременният начин за лечение на това често срещано състояние.
 
„При стандартните ендоскопски техники се използват 3 малки отвора на коремната стена, през които се въвеждат инструментите. Нашият екип въведе ендоскопски метод за оперативно лечение на ингвинални хернии само през един кожен разрез. През него се прониква между слоевете на коремната стена, достига се до дефекта и се поставя платно. Това се извършва с помощта на лапароскопска апаратура и лапароскопски инструменти, като травматизмът върху тъканите на пациента е минимален. Платната, които се поставят са с размер 13/15 см. и така се постига  подсилване на цялата ингвинална зона. По този начин може да се оперират, както едностранни, така и двустранни дефекти.“, коментира един от пионерите във въвеждането на ендоскопските техники за лечение на херниални дефекти в страната  и началник на Клиниката по лапароскопска хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ доц. д-р Теодор Атанасов. 
 
Ингвиналната херния представлява състояние, при което се получава излизане на органи и тъкани през дефект на коремната стена. Дефектите възникват в зони на слабост на тъканите. Такава зона много често е ингвиналната. Слабостта може да се развие на всяка възраст, но обикновенo ингвиналните хернии се появяват след моментно повишаване на налягането в коремната кухина – при вдигане на тежки предмети, кихане, кашляне. Появата на ингвинална херния е свързанa с болка в ингвиналната зона, дискомфорт, поява на подутина и влошаване  качеството на живот. Ингвиналната херния може да наложи спешно хирургично лечение, когато е заклещена. Единственото дефинитивно лечение е оперативното. То може да се извърши по класическия отворен метод или с едноскопски техники. При конвенционалната херниопластика се прави разрез с дължина 8-10 см в слабинната област и се работи през него. Стандартните лапароскопски операции се извършват през 3 малки разреза. В коремната кухина или в коремната стена се въвежда камера и специални инструменти, чрез които се извършва процедурата. 
 
„Досега лапароскопските операции на ингвинални хернии се извършваха навлизайки в коремната кухина през няколко отвора. С техниката, въведена от нашия екип такъв вид операции се извършват не с навлизане в коремната кухина, а между самите й слоеве, само през един кожен разрез. Така травматизмът за пациента е много по- малък и естетичният резултат е по-добър. Операцията е възможна при повечето пациенти с ингвинални хернии. Противопоказанията са придружващи заболявания, които не позволяват пълна упойка, много увредени пациенти и прекалено големи дефекти“, уточнява хирургът. 
 
Към момента болница “Софиямед” е единствения център в страната, в който се прилага ендоскопска техника за корекция на херниални дефекти само през един отвор, като това е най-съвременният хирургичен метод, при който се използват специални инструменти с възможност за артикулация. 
 
До момента в лечебното заведение са оперирани повече от 1000 пациента по този начин. За това време и след прослядяване на състоянието им данните показват, че  рецидивите на ингвинални хернии са по-малко от 0,4%. Най- младият пациент е на 18 години, а най възрастният -  на 88 години.  
 
Оперативното лечение на едностранна ингвинална херния отнема средно 50мин. , а на двустранна 70мин. Пациентите предпочитат иновативната техника, поради минималния болничен престой, бързото следоперативно възстановяване, минималния период на изгубена работоспособност, минимален период на ограничение на физическата активност и естетичния резултат, коментират от УМБАЛ „Софиямед“.