EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

В болница "Софиямед": Мозъчен байпас спаси живота на жена

в. Телеграф
30.1.2014г.

Cложна операция, продължила над 10 часа, извършиха неврохирурзите в столичната болница “Софиямед”. Те спасиха живота на 42-годишна жена, получила 2 поредни исхемични инсулта. От изследванията в болницата лекарите виждат, че стеснението на вътрешната каротидна артерия е над 99% в цялата си дължина. Пациентката е с парализирана лява страна на тялото, а мнението на съдовите хирурзи е, че състоянието й не е подходящо за поставяне на стент. “Въпрос на време беше пациентката да получи фатален трети инсулт, затова прибягнахме до мозъчен байпас - обясни завеждащият отделението д-р Емил Кръстев. - Това е операция, целяща подсилването на мозъчния кръвоток, като за това се използва друг кръвоносен съд от системата на мускулите и кожата на главата. Така на мозъка се доставя допълнително кръв в страдащите участъци.”

Интервенцията се извършва под много голямо оптично увеличаване чрез съвременен операционен микроскоп, а съдовете се свързват с конци, почти невидими за човешкото око. След извършване на анастомоза се пуска новото кръвообръщение, а функцията на байпаса се проверява с интраоперативен доплер. Операцията премина без каквито и да било усложнения и пациентката бе изписана на 7-ия ден от престоя си при нас напълно раздвижена и в много добро общо здравословно състояние, обясни специалистът.

Мозъчният байпас е позната методика от повече от 30 г. Първите резултати от нея не са били обнадеждаващи, поради което известно време не се прилага. През последните години обаче в целия свят, а напоследък и в България, мозъчният байпас става отново актуален в резултат от въвеждането на високите технологии за диагностика и новите оперативни техники. След поредица от специализации в Европа по тази тема д-р Кръстев и неговият екип въвеждат метода, като спазват утвърдения австрийски стандарт за показанията и техниката при операциите. Така в неврохирургичното отделение на болница “Софиямед” методиката се прилага вече рутинно.

Няколко са групите заболявания, при които тя подобрява значително състоянието на пациентите. Това са някои видове мозъчни аневризми, при които се налага прекъсване на хранещия съд. Също така и при мозъчни тумори, ангажиращи магистралните съдове по основата на черепа. Стеснените по различни причини мозъчни съдове намаляват кръвообращението и нерядко причиняват исхемични мозъчни инсулти. Стеснението на каротидната артерия с над 90% и пълното й запушване са състояния, при които се прилагат именно мозъчните байпас операции. Те предпазват болния от развитието на парализи, а в някои случаи и от смърт. “Софиямед” разполага с висока технологична апаратура за контролиране на мозъчната дейност по време на тези операции, а екипът от неврохирурзи има контакти с най-изявените неврохирурзи в Европа, практикуващи тази методика. Успехът на тази методика зависи от точната диагностика, в която основно участие имат невролозите, както и от качествата и опитността на неврохирургичния екип. Разбира се, за прилагане на методиката у нас сме отворени за колаборация с всяко едно неврологично звено в страната, обяснява специалистът.